China heeft ook zijn Valentijn

古诗十九首 之十

Het tiende gedicht uit de Negentien Oude Gedichten

Zo ver af de Koeherderster
De vrouw bij de glinsterende Zilverrivier
Strekt haar delicate blanke handen
En trekt het spoeltje door het weefgetouw
Ze werkt de hele dag maar eindigt geen patroon
Haar tranen vloeien als een onophoudelijke regen
De Zilverrivier is helder en ondiep
De afstand tussen beiden komt als eb en vloed
Hoe helder is het water dat hen scheidt
Haar hart loopt over van liefde maar ze mag hem niet spreken.

vertaling Maud Thiery

Dit is het tiende gedicht uit de anonieme Negentien Oude Gedichten uit de Han-dynastie (206 v.Chr.-220 n. Chr.), ze gelden als de oudste voorbeelden van shi.

De Zilverrivier staat bij ons beter bekend als de Melkweg die in deze legende de verliefden van elkaar gescheiden houdt.

In China wordt Valentijnsdag gevierd op de zevende dag van de zevende maanmaand, die in 2010 op 16 augustus valt; en natuurlijk is hier weer een prachtige, romantische legende aan verbonden.

Zhinü, de weefster, en de koeherder, Niulang, worden op elkaar verliefd. Alles zou eenvoudig zijn ware het niet dat de moeder van het meisje de hemelkoningin is.
Natuurlijk weten beiden dat een huwelijk tussen sterfelijke en onsterfelijke wezens verboden is maar ze trekken zich daar niets van aan. Ze trouwen, krijgen twee kinderen en leiden een onbezorgd leventje tot op de dag dat de hemelkoningin haar dochter terugvindt en haar verplicht naar de hemel terug te komen om daar opnieuw, dag aan dag, aan haar weefgetouw te werken.
Uitzinnig van verdriet vliegen Niulang en de twee kinderen, gezeten op de rug van een magische os, naar de hemel om Zhinü terug te winnen maar met een haarspeld scheurt de hemelkoningin de Melkweg open om de geliefden te scheiden.

Zhinü en Niulang leven 364 dagen van elkaar gescheiden uitgezonderd op 七夕节 Qixijie wanneer de hemelkoningin uit medelijden een spreeuwenzwerm uitstuurt om een brug te maken die de geliefden toelaat elkaar terug te zien.
Op de vooravond van Qixijie kan je bij helder weer de twee sterren zien, ze zijn gescheiden door de Melkweg. In het noord- westen de Aquila of Herder en daartegenover in het noord-oosten de Vega, de Weefsterster.
Volgens de legende zijn op de dag zelf bijna geen spreeuwen te bespeuren: ze zijn druk in de weer hun vleugels te spreiden om een brug te vormen die het koppel opnieuw bij elkaar zal brengen…