Stichting van de Ming-dynastie

Mooncakes eten tijdens Mid-Autumn Festival

中秋节月饼

De herfst is bij ons nog maar net gestart en valt dit jaar toevallig samen met een heel belangrijk Chinees feest: het Mid-Autumn Festival, ook nog Moonfestival genoemd. Dit festival valt op de 15° dag van de achtste maanmaand in de Chinese kalender. Op die datum is de maan heel rond en vol. De landbouwers vieren dan het einde van de oogst.

De eerste keer dat ik het festival meemaakte, verbleef ik in Vancouver (Brits-Columbia, Canada). In de Chinatown genoot ik van een prachtige wandeling door de tuin van Dr. Sun Yat-Sen, at ik heerlijke dim sum en kocht ik een heel speciaal taartje: het was rond, woog zwaar en was omgeven door een dikke deeglaag. Ik sneed het open met mijn zakmes en zag een vulling van rode bonenpasta en … een eigeel! Ik vond het taartje heerlijk en kocht er meerdere van, telkens met een andere vulling: zo kon ik het mijn man, die een congres bijwoonde, laten proeven…

De Mooncakes, in het Chinees 月饼 (yuebing), worden reeds enkele weken voor het Moonfestival in grote getale op straat verkocht; ook in chique warenhuizen, in restaurants enz.

Op de vooravond van het “Mid-Autumn” feest komen familie en vrienden bij elkaar om samen de heldere maan te bewonderen en Mooncakes of 月饼 te verorberen.

De Chinezen waren reeds verzot op Mooncakes tijdens de Yuan dynastie (1280-1368). China stond toen onder Mongoolse heerschappij en samenkomsten werden verboden om opstanden te voorkomen. Liu Bowen 劉伯溫 was de raadsman van de leider van de rebellen, Zhu Yuanzhang 朱元璋 die een opstand wou bekokstoven op de nacht van Mid-Autumn. Het probleem was dus dat geen enkele vorm van communicatie tussen de Chinezen mogelijk was . Liu wist dat de Mongolen geen Mooncakes aten en vroeg de toelating om duizenden van die cakes te verdelen onder de Chinese bevolking met als foefje de Mongoolse heerser lang leven toe te wensen. In elke cake stak hetzelfde briefje: “Dood vanavond de Mongolen bij de derde wake!” ( vroeger werd de dag ingedeeld in twaalf periodes/waken van twee uur, de derde wake kwam overeen met de periode tussen 3 en 5 uur ’s ochtends). Het plan werd met succes uitgevoerd. Er kwam een einde aan de Mongoolse heerschappij en Zhu Yuanzhang werd de eerste keizer van de nieuwe, Chinese Mingdynastie (1368-1644).

Het eten van de Mooncakes op de 15° dag van de achtste maanmaand herdenkt dus de teruggewonnen vrijheid en vrede van het Chinese volk.

Geef een reactie