tangyuan : recepten

汤圆

Tangyuan

Tangyuan worden gegeten tijdens de winterzonnewende en ook op de 15° dag van de eerste maanmaand, dus de 15° dag na het Chinese nieuwjaar dat elk jaar op een andere datum valt (maankalender!). In 2011 zullen de Chinezen nieuwjaar vieren op 3 februari . Het einde van de nieuwjaarsfestiviteiten zal dan gevierd worden met het eten van tangyuan of yuanxiao (zie blog 1 ) op 18 februari.

En nu, eindelijk, de recepten!

Voor het deeg: 2 cups kleefrijstbloem mengen met 1 cup lauw water. Gebruik eerst chopsticks om te mengen, kneed nadien met de handen tot een soepel deeg. Wikkel in plastic folie en laat ½ uur rusten in de koelkast .
Neem het deeg uit de koelkast en rol het tot een “worst”.
Snij de worst in stukken. Rol ze tot balletjes. Druk ze plat met de handpalm.
Dan kan je ze beginnen vullen. De meest klassieke vullingen zijn: zwarte sesam, peanut, rode bonenpasta (daar hou ik niet van!) en varkensvlees.

Tangyuan met zwarte sesam
Plet zwarte sesamzaadjes met witte suiker en smout en vermeng tot een homogene massa

Tangyuan met peanut
Vermeng pindakaas met suiker en wat smout tot een homogene masssa

Tangyuan met varkensvlees
Vermeng 250 gr zuiver varkensgehakt met 1 theelepel donkere soyasaus, 1theelepel sesamolie, 1 theelepel zwarte peper, 1 theelepel bloem en 2 soeplepels gefruite sjalotten

Maak balletjes van de vulling en prop ze in de deegschijfjes. Zorg ervoor dat de vulling goed vervat zit in het deeg.
Je kan de balletjes 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren of dadelijk koken: breng een grote pan water aan de kook en laat de balletjes ong. 10 min koken, eerst op hevig vuur, nadien op middelmatig vuur.
Nadien schep je ze uit de pan met wat kookvocht in een kom.

Reken 6 (of meer !)balletjes p.p.
Je kan je creativiteit de vrije loop laten en andere originele vullingen maken: in China at ik er laatst ook met chocolade, gekonfijte ananas, cocosnoot.
Alles kan! Maar zorg ervoor dat de vulling niet te “lopend” is.
Je kan aan het deeg ook wat kleurstof toevoegen om de tangyuan een verfijnde toets te geven.

 En…indien je écht geen tijd of zin hebt om ze zelf te maken, kan je ze ook kant en klaar kopen in de Chinese supermarkt!

Geef een reactie