Vakantielectuur (1)

The Runner

Peter May

 Beijing. Hartje winter. De stad ondergaat een drastische metamorfose; ze bruist van enthousiasme en energie wegens de nakende Olympische Spelen. China gaat nu eindelijk revanche nemen op alle Westerse landen waardoor het, vanwege de opiumoorlogen zowat een eeuw geleden, zo vernederd werd!
Kort op elkaar sterven zes Chinese topathleten, in heel geheimzinnige omstandigheden: een vermiste zwemmer wordt teruggevonden, opgehangen aan de springplank van een zwemkom, een gewichtheffer sterft in de armen van zijn minnares, de vrouw van een lid van het Chinees Olympisch Comité. Drie estafettelopers komen om in een auto-ongeluk, een wielrenner verdrinkt…


Zijn dit allemaal ongelukken en suicides of zijn dit moorden?

Wanneer een zevende topathlete, de hardloopster Dai Lili,  verdwijnt, besluit  Li Yan, hoofd van de 1° Afdeling Strafzaken, een onderzoek in te stellen. Hij vraagt Margaret Campbell, een Amerikaanse pathologe, een autopsie uit te voeren op de lijken. Dokter Campbell is zijn vriendin, en bovendien is zij hoogzwanger. Ze aanvaardt de opdracht ondanks het gevaar dat dit voor hun baby kan meebrengen.

Er rijzen zoveel vragen: waarom hebben alle lijken, op uitzondering van de gewichtheffer, een geschoren hoofd? Waarom vertonen alle lijken een verdikking van de bloedvaten? Waarom is er bij die topathleten nergens een spoor van doping terug te vinden?

Li Yan krijgt weinig hulp van de autoriteiten die de relatie tussen een Chinese inspecteur en een Amerikaanse pathologe afkeuren maar stilzwijgend aanvaarden. Daarenboven wordt hij in zijn enquête tegengewerkt door Tao, zijn rechterhand.

Ik vertel hier niet verder over deze thriller die de lezer meesleept door het ijskoude Beijing en hem tegelijk inwijdt in de Chinese gebruiken en cultuur en vertelt over de triades die nu niet meer het monopolie van Zuid-China blijken te zijn.
 

Hoed af voor de kennis van Peter May (° 1951), een Schot die nu met zijn vrouw in Zuid-Frankrijk leeft.
May is gepassionneerd door China en is erelid van de Vereniging voor Chinese detectiveschrijvers.
Dit spannende boek is heel goed gedocumenteerd, je waant je in Beijing.

Een echte aanrader!

The Runner
London, Hodder en Stoughton, 2003
ISBN: 978-1-59058-604-4


Deze thriller is ook vertaald naar het Nederlands


De Rivaal
Amsterdam: BZZTôH
ISBN:90-453-0172-5

 

Geef een reactie