Vakantielectuur (2)

The Lord of Death

Eliot Pattison

Ik leerde Eliot Pattison kennen via een Parijse vriendin die absoluut niets te maken heeft met China noch met Tibet. Ikzelf had nooit over deze schrijver gehoord maar door haar enthousiast betoog was ik heel geïntrigeerd en kocht meteen “The Skull Mantra”, zijn eerste boek dat hem de Edgar Award opleverde. Een heel spannend detectiveverhaal dat zich afspeelt in het moderne Tibet, net als alle verhalen die daarop zouden volgen.

Pattison is geen tibetoloog maar een jurist en economist met internationale faam. Hij maakt wereldreizen en door de jaren heen ging hij zich specialiseren in China en Tibet. Hij leeft in Pennsylvanië.
“The Lord of Death” is het zesde boek van zijn Shan mysterie series.

Shan Yao Yun is een Chinees. Hij leeft in Tibet, als een illegaal. In een vroeger leven was hij een superdetective in Beijing maar om politieke redenen is hij door de regering naar Tibet verbannen, nadat zijn identiteitspapieren werden afgenomen.


In Tibet maakt Shan kennis met het boeddhisme en de boeddhistische monniken die door de Chinese regering worden vervolgd: de monniken worden beschouwd als staatsvijanden. Shan gaat heel snel sympathiseren met zowel de spirituele als de politieke activiteiten van deze monniken.
Shan (over)leeft als helper en raadgever voor buitenlandse bergbeklimmers die de Everest en andere Tibetaanse bergen willen verkennen. Een moeilijke job vol risico’s want op elk moment kan hij gearresteerd worden als illegaal…


In dit boek is Shans belangrijkste opdracht zijn zoon Ko uit de “Yetifactory” te bevrijden: dit is een “hospitaal” waar de Chinezen medische experimenten op levende wezens uitvoeren.
Shan  moet o.a. ook een aantal moorden ophelderen, een groepje monniken begeleiden in hun vlucht naar Nepal…onder de bedreiging van de “Lord of Death”.


Het verhaal is niet rechtlijnig, het leest eerder als een wandeling door een labyrint, zoals het boeddhisme. Enerzijds levert dit de lezer heel veel informaties over het land en de mensen maar anderzijds dwingt dit de lezer tot een goede concentratie: de perfecte vakantielectuur die je niet tijdsgedwongen hoeft te onderbreken!

Net als “The Skull Mantra” geeft dit boek de leek een rijk inzicht in de machtsverhoudingen tussen de Chinese machthebbers en het Tibetaanse volk alsook in het lamaïsme, de cultuur, het bijgeloof, het dagelijkse leven en de psychologie van de Tibetanen.
Pattison is een kenner van de Chinese en Tibetaanse filosofie en cultuur. In elk van zijn romans probeert hij onpartijdig te blijven en de politieke en sociale moeilijkheden van de Tibetanen niet te overdrijven.
De vernietiging van de Tibetaanse cultuur heeft zich in de laatste tien jaren bespoedigd. De Tibetanen hebben geleerd dat de enige manier om de gewijde plaatsen te beschermen erin bestaat ervoor te zorgen dat ze verborgen blijven voor de regering…


Om manipadmé hum

 

The Lord of Death
Soho Press
June 2010
ISBN-10 :156947642x

Geef een reactie