Het jaar van de slang

Bei gong she ying 杯弓蛇影

Gisteren, zondag 10 februari is het nieuwe Chinese kalenderjaar ingegaan. Twee weken lang zal er gevierd worden met prachtig vuurwerk en talrijke familiebezoekjes met lekker eten. Het jaar van de draak maakt plaats voor het jaar van de slang, in 2013: de waterslang.
De slang wordt gekenmerkt door de elementen water en vuur, wat op zichzelf spanning aangeeft. Het zesde teken van de Chinese dierenriem staat als symbool van yinenergie. Intelligentie, sluwheid en mysterie kenmerken zij die geboren zijn in het jaar van de slang. Jaloezie, ontrouw en onbetrouwbaarheid zijn de keerzijde van de medaille.

Het  slangenjaar 2013 zou staan voor creativiteit en slim onderhandelen.
De slang wordt veel aangewend in de chengyu’s (voor definitie van chengyu zie de blog van 21 november 2012). Een leuke reden om het vandaag over een “slangen chengyu” te hebben…
Bei gong she ying: de weerkaatsing in een glas van een aan de muur hangende boog voor een slang nemen.
Op een dag nodigde Le Guang een vriend uit om thuis een glas te komen drinken. Ze zaten daar gezellig te praten en te drinken tot op het moment dat de vriend in zijn glas plotseling de vage schaduw van een slang zag bewegen. Hij voelde zich daardoor heel misselijk worden.
Hij keerde terug naar huis en werd ziek.
Toen Le Guang dit vernam vroeg hij zijn vriend onmiddellijkbij hem thuis te komen.
 Hij liet hem in dezelfde zetel zitten en legde hem uit dat de slangenschaduw in zijn glas in werkelijkheid de schaduw was van een boog die aan de muur hing.


Zodra de vriend inzag hoe de situatie in elkaar zat, genas hij van zijn ziekte.

Deze chengyu staat dus voor extreme zenuwachtigheid en ongegronde vrees alsook voor extreme nervositeit en achterdocht.

 

 

蛇年快乐

Happy year of the snake!

Geef een reactie