Chinees leren in de hutongs

Sinology Institute Beijing

Het is heerlijk rondslenteren in Gulou, één van de oudste wijken van Beijing.
Gulou is de Chinese naam voor de Trommeltoren.
Gulou werd gebouwd in de Yuandynastie (1279-1368) en had als functie het avond-en ochtenduur aan te kondigen. Dat gebeurde met 25 reuzegrote trommels die verdwenen zijn maar sinds enkele jaren vervangen door kopieën.
In dezelfde as, enkele tientallen meters ten noorden van Gulou, ligt Zhonglou, de Klokketoren. Die werd ook in de Yuandynastie gebouwd. Zhonglou diende als horloge: de grote klok klonk om de twee uren want in die tijd waren de vierentwintig uren  ingedeeld in tijdeenheden van twaalf maal twee uren.
Wie de moed kan opbrengen om tot boven deze toren te klimmen wordt beloond met een spectaculair zicht over de hutongs.


Op 30 december 2012 opende een nieuw metrostation op Jiu Gulou Dajie, de brede straat die je naar het hart van die oude wijk leidt. Dat bracht jammer genoeg het slopen van enkele hutongs met zich mee.
Wanneer  je het metrostation via uitgang E verlaat kom je uit op een hutong die je leidt naar een van de beste taalinstituten van de stad: The Sinology Institute.
The Sinology Institute is een veelvuldig bekroonde school waar Mandarijnen-Chinees wordt gedoceerd.
Het instituut werd opgericht in 2005 en is één van de enige professionele scholen die volledig door het Ministerie van Onderwijs is geaccrediteerd.
Gelegen in de bruisende oude wijk vormt het instituut, een charmante courtyard,  een oase van rust.

De lesgevers onderwijzen het lezen, het spreken en het schrijven van de Chinese taal.
Ook bereiden ze de studenten voor op het afleggen van het HSK examen, het enige erkende taalvaardigheidsexamen dat uitgaat van de Chinese regering en een getuigschrift verschaft, een vereiste om als niet-Chinees tot een Chinese universiteit toegelaten te worden of werkgelegenheid in een Chinees bedrijf te vinden.
De studenten van het Sinology Institute worden aangemoedigd om slechts Chinees met elkaar te praten, wat in het begin verre van gemakkelijk is!

Het Instituut verzorgt ook accommodatie voor de studenten, gaande van romantische courtyard hotels tot internationale vijf sterren hotels.

Onderwijsmethode

Het instituut heeft een heel aparte onderwijsmethode uitgewerkt, de 3S onderwijs filosofie: Separation of Speech and Script. De kerngedachte van deze filosofie is dat het leren schrijven van Chinese karakters moet worden gescheiden van de andere aspecten van de studie van het Chinees.
Ter illustratie, een tabel met de tijd die nodig is om volgende taken uit te voeren:

een karakter leren uitspreken              3 à 4.5 sec
een karakter leren begrijpen                5 sec
een karakter herkennen                        4 sec
een karakter leren schrijven                 10 minuten!

De theorie is gebaseerd op de Input Theory van de linguist Stephen Kraschen. Deze theorie stelt dat de verwerving van de taal plaatsgrijpt wanneer de student input krijgt één stap verder dan zijn/haar niveau. Indien alle disciplines voor het aanleren van de taal in een holistisch systeem, dus tegelijk worden aangewend, zal het inputniveau niet harmonieus zijn omdat de tijd die nodig is om een karakter te leren schrijven veel hoger ligt dan voor de andere deelaspecten.
Door het tijdrovende en monotone leren schrijven van karakters van de rest te isoleren, kan het ritme van de taalverwerving aldus versneld worden . De student zal progressief meer succes boeken met de methode van deze Input Theory.

Chinees leren zou aldus gemakkelijker gaan dan via de andere klassieke methodes!

Dank aan Jiao Yu, directeur van het Instituut, die dit vernieuwend leerplan op punt heeft gezet.

 

Wie Chinees wil leren via een immersie ter plekke kan zijn gading vinden in de hutongs nabij Gulou en Zhonglou.

Geef een reactie