Harbin

Ijs-en sneeuwsculpturen in Harbin

Elk jaar grijpt in het uiterste noorden van China, in de provincie Heilongjiang die aan Siberië grenst, een feëriek festival plaats: het ijs-en sneeuwsculpturenfestival van Harbin 哈尔滨国际冰雪节 Ha’erbin guoji bingxue jie.
Officieel starten de festiviteiten op 5 januari en duren een maand. Maar het is eigenlijk niet ongewoon dat ze vroeger starten en/of later eindigen, afhankelijk van het weer…


De oorsprong van dit festival loopt terug tot de Qingdynastie.
Meer dan honderd jaar geleden holden lokale vissers stukken ijs uit en plaatsten kaarsen erin om zich ’s nachts te verlichten. Mettertijd evolueerden de ijslantaarns van functionele naar esthetische voorwerpen.
Winter 1963 werd de eerste Ijslantaarnshow gehouden. Na een onderbreking tijdens de culturele revolutie werd hij in 1984 in ere hersteld.
Deze ijsshow werd ieder jaar groter en in 2001kreeg hij de naam van China Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival.
Dit jaar viert het festival zijn 30 jarig bestaan! Het is werelds grootste ijs en sneeuwfestival.

 
Twee weken voor de opening haasten meer dan 15.000 mensen zich om meer dan 1000 m3 ijs te bewerken.
Dit gebeurde vroeger met de hand, nu wordt ook de laser aangewend.
Verkleinde versies van de Verboden Stad, de Lange Muur, kastelen en noem maar op worden in allerijl op ware hoogte ‘gebouwd’, men kan dus in de sculpturen wandelen.


Bij sommige stukken wordt gedeïoniseerd water gebruikt om het ijs zo transparant te maken als glas. Die transparantie samen met het gebruik van polychroom licht verhoogt de multidimensionele sfeer en schoonheid van de sculpturen.


Als de zon ondergaat gaan de kleurrijke lichten aan: dit is het beste moment om in de ijs- en sneeuwsculpturen rond te lopen.


 

Geef een reactie