Yue opera (1)

Beste lezer, door een ernstig en moeilijk op te lossen technisch probleem bleef mijn blog Tangyuan een paar maanden weg van internet. We zijn er terug en halen meteen alle achterstand in!
Dank voor uw lezerstrouw!

Op 16 maart, tijdens mijn verblijf in Beijing, had ik de gelegenheid een voorstelling van Yue opera, Yueju越剧  bij te wonen. Een echte, volledige, drie uur durende voorstelling. Geen spektakel opgebouwd uit verschillende operastukjes waarop buitenlandse toeristen zo tuk zijn! Die avond haastte ik me naar het National Center for the Performing Arts, gelegen ten westen van Tian’Anmen en gebouwd door Paul Andreu.

Men speelde er de Droom in de Rode Kamer, naar de roman van Cao Xueqin, één van de vier grote klassiekers uit de Chinese literatuur. Deze opera was zo verschillend van die uit Beijing, de Peking opera, van die uit Kunqu, van die uit Suzhou of nog van de Sichuan opera! Het werd een prachtige, ontspannende avond… Ik besloot dus op zoek te gaan naar de roots van deze opera die zijn naam ontleende aan Yue, de oude benaming voor het huidige Shaoxing. (Ju betekent opera).

yueju 1 bis

Vergeleken met de 600 jaar oude Kunqu wordt de 100 jarige Yueju aangezien als de jongste telg van de grote operafamilie. In tegenstelling met de grootse Peking opera wordt deze opera, die slechts uit vrouwen bestaat, door romantiek en subtiliteit gekenmerkt. De bekende drama recensent Liu Housheng, vergelijkt de Yueju met “Een vrouw van twintig die geboren is op het platteland maar naar de stad verhuisde om er geld te verdienen en uiteindelijk haar eigen karakter vormde door uit haar omgeving te leren”.

De Yueju is een folkopera afkomstig uit Zhejiang, Zuid-Oost China. Op het einde van de Qingdynastie (1644-1912) werden op het platteland van Shenzhou zowat overal zangvoorstellingen gegeven. Ze droegen de naam luodichangshu, letterlijk op de grond gevallen verhalen en liederen. Ze werden bij de plattelandsbevolking warm onthaald en werden mettertijd van grote betekenis. Ze werden door kleine rondreizende theatergroepen in dorpen en stadjes ten tonele gebracht.

yueju 1

Mettertijd evolueerden de gezongen vertellingen naar toneelstukjes met verschillende rollen. Op 27 maart 1906 gaven Gao Binghuo, Li Shiquan…een voorstelling in Dongwangshu. Dit was de eerste maal dat er een officiële Yueju werd gespeeld. Deze datum en plaats worden beschouwd als het geboortejaar en de geboorteplaats van de Yueju, maar de opera droeg toen nog niet die naam. Yueju werd toen xiaogeban, troep van kleine liedjes, genoemd. De naam xiaogeban veranderde later in shaoxingwenxi. Die naam zou ook wijzigen.

Yuejuacteurs gaven vanaf 1917 voorstellingen in Shanghai. In Shanghai veranderde vanaf 1923 de ‘allemaal-mannen opera’ in een ‘allemaal-vrouwen opera’. Maar het was slechts in 1938 dat deYuejutroepen, die intussen uitsluitend uit vrouwen bestonden, echt populair werden in Shanghai. Van dan af zal men ze nog uitsluitend Yueju noemen.

Geef een reactie