Beijings noedeltentjes

Ik ben een echte pastalover. Pasta onder al haar vormen en smaken. De Italianen houden vurige discussies over de verschillende pastasoorten (korte, lange…) die elk hun aangepaste saus hebben, over de ‘al dente’graad van de pasta, over het aanwenden van verse of gedroogde pasta

Chinezen zijn al even gepassionneerd door dat onderwerp. In China spreekt men van noedels. Het grote verschil tussen Oost en West is, dat noedels daar ook als ontbijt worden verorberd, of als streetfood, zoals een frietje bij ons. Een ander verschil is dat de noedels er op heel verschillende wijzen worden gemaakt. De bereidingswijze van de lamian 拉面is zeker de meest spectaculaire: hierbij wordt het deeg van de noedels telkens opnieuw tot steeds fijnere draden getrokken om nadien in de lucht te worden gedraaid. Een aparte techniek die een jarenlange ervaring vereist. Er is ook de techniek van ‘noedels met het mes snijden’ jiandaomian 剪刀面. Hierbij houdt de chef een stuk noedeldeeg boven een pot met kokend water en snijdt met een groot mes vliegensvlug stukjes van dit deeg, welke direct in het water vallen en koken. Bij verjaardagen wordt dikwijls een kom met slechts één noedel gevuld, een extra lange noedel 一根面(die tot 25 meter lang kan zijn). Dit staat symbool voor lang leven.

Chinese noedels worden droog gegeten, gan mian 干面, of in soep, tang mian 汤面. De begeleidende sauzen zijn ontelbaar. Zo kan je in een noedelrestaurant kiezen tussen verschillende soorten noedels (lamian, jiandaomian…) en verschillende saussoorten!

Rechtover mijn Sinology Institute,dat gelegen is in een kleine hutong vlakbij Gulou, is er zo’n eettentje. Het is er altijd bomvol. Als je dus alleen gaat eten schuif je gewoon aan een tafeltje bij anderen aan. De helft van het Instituut gaat er eten; dus vormen we daar samen een leuke groep.
beijing 2
Na vele verschillende soorten noedelgerechtjes te hebben uitgeprobeerd, heb ik er één als favoriet gerecht weerhouden: ‘youpochemian’ 油泼扯面. Ik ging zo dikwijls mogelijk rechtover de open keuken zitten: daar stak ik veel noedelkennis op!
beijing 1
Hier volgt dan het recept voor de youpochemian.Noedels al dente koken (in bepaalde Chinese winkels zijn verse noedels verkrijgbaar, maar tagliolini of andere pasta zijn ook goed). Noedels met schuimspaan in individuele kommen uitscheppen. Een vooraf in bouillon gekookt pakchoiblad er bovenop leggen. Per kom noedels: beprenkelen met 1 volle soeplepel versnipperde look, 1 volle soeplepel fijngesnipperde pijpajuin en 1 volle soeplepel gedroogde, gebroken chillies (of wat minder voor gevoelige magen). Overgieten met een pollepel kokende arachide- of sojaolie. Met chopsticks eten. Het kookwater van de noedels in een andere kom gieten om als drank bij de noedels te serveren. Echt niet onaangenaam om drinken en, naar men zegt, erg goed voor de gezondheid.
beijing 3

Manmanchi! 慢慢吃!

Geef een reactie