Wang Xiaohan

Wang Xiaohan
王笑寒

The Bookworm Beijing organiseert maandelijks “Sunday Salon”, een reeks interactieve voordrachten die tot doel hebben een dieper inzicht in de Chinese muziek te geven. In october was het de beurt aan Wang Xiaohan 王笑寒(° 1980, Beijing): pianist, dirigent en componist. Hij werd geinterviewd door Nancy Pellegrini, journaliste bij o.a. Time Out Beijing en commentratrice bij de BBC 4 Radio.

Wangs muzikale opleiding startte al op heel jonge leeftijd maar zijn eerste pianoleraar hielp zijn talent bijna naar de maan.”Iedereen dacht dat hij een grote meester was maar heel snel gingen mijn handen op kippenpoten lijken” herinnert Wang zich. Vol afschuw corrigeerde zijn tweede leraar de positie van Wangs vingers. Met goed resultaat want de kleine Wang behaalde op elf-jarige leeftijd China’s meest prestigieuse nationale prijs.

Een muzikale carrière was voor hem weggelegd. Maar omdat hij van zijn vader slaag kreeg wanneer hij slecht presteerde tijdens de pianoles, ging hij de piano haten. Gelukkig kwam daar verandering in en begon hij in de middelbare school dan toch van muziek te houden. Op zeventienjarige leeftijd schreef hij zijn eerste stukken, ze waren sterk beïnvloed door de Westerse muziek. In 1998 zette hij zijn studies verder aan de Hannover Hochschule für Muzik und Theater en behaalde in 2010 zijn ‘Solo Performance Degree’ (Konzertexamen).
Wang Xiaohan

Een collega gaf hem de raad nooit te vergeten dat hij een Chinees was en bij het componeren inspiratie moest zoeken in de Chinese muziekstijl, en niet enkel de Westerse muziek mocht copiëren.

De klassieke Chinese schilderkunst is Wangs grootste inspiratiebron. Hij zegt: “ Je kan elke visuele kunst in klank om te zetten. Ik herinner me bij een schilderij van Van Gogh te denken: dit is Ravel, dit is Debussy.”

Wang Xiaohan won verschillende prestigieuse prijzen in Europa en de VS.

Voor het publiek van The Bookworm zette hij de avond in met Kinderszenen (Schumann) en eindigde hij met de Rondo van Beethoven. Tussenin speelde hij drie eigen composities: Three Little Pieces, Piano Painting en Liu Yang River. Tijdens het pianospelen mochten we op een groot scherm Wangs inspiratiebron bewonderen: de verfijnde schilderijen van Yun Shouping 恽寿平, ook nog bekend als Nan Tian 南田(1633-1690), een befaamde schilder uit de vroege Qingdynastie.
Knap, die combinatie van muziek en visuele kunst.
Heel knap, de composities van Wang Xiaohan!
Wang Xiaohan 1

wang xiaohan 2

Ter info: op 13 december 2014 geeft Wang een concert in de Verboden Stad.

Geef een reactie