Splendeurs des Han: 50 jaar Franco-Chinese diplomatieke betrekkingen

In het Guimet museum bezocht ik vorige week “Splendeurs des Han”, een tentoonstelling ter commemoratie van 50 jaar Franco-Chinese diplomatieke relaties. Opnieuw een voltreffer!

Prachtig bewaarde archeologische vondsten zijn er met veel smaak tentoongesteld. De Guimet vermijdt het euvel de bezoeker te belasten met een te groot aantal objecten.

Sinds meer dan een halve eeuw worden in China en masse oudheidkundige voorwerpen opgegraven. Belangrijkste vondst is natuurlijk het terracottaleger van China’s eerste keizer, Qin Shi Huangdi, in 1974.
De Qin dynastie (221-207 v.C.), gesticht door Qin Shi Huangdi betekent het einde van de Chinese Oudheid.
De Parijse tentoonstelling vertelt ons het vervolg van de Qin: de Handynastie ( 207 v.C-220 na C). De Han dynastie staat aan de basis van het Keizerlijke China.

Gedurende vier eeuwen heeft deze dynastie de grenzen van het Rijk van het Midden verstevigd. Vanuit de toenmalige hoofdstad Chang’an (het huidige Xi’an) heeft ze het grondgebied gepacificeerd, gestructureerd en doen bloeien mede dankzij de Zijderoute. Er ontstaat een nieuwe drager, het papier; er ontwikkelt zich een nieuw soort karakters,  het schrift evolueert naar kalligrafie.

Het eerste deel van de tentoonstelling evoqueert ‘ De consolidatie van het Rijk’ met als belangrijkste protagonisten de keizer, het leger, de omgeving van de keizer, de adel. Dit alles aan de hand van objecten uit het graf van Prins Chu. De graftombe is gebouwd naar het model van het keizerlijk paleis en is de weerspiegeling van het China van toen. De centrale rol die de keizer werd toegedeeld, maar ook de ontwikkeling van een machtige aristocratie die het keizerlijk gezag soms concurreerde, worden in de tentoonstelling uitgebeeld.
Wat we in dit eerste deel te zien krijgen zijn dus grafgiften, zoals de prachtige pantser samengesteld uit 4248 plaatjes van sneeuwwitte jade onderling verbonden met gouden draad. Doel van de jade was het lijk te beschermen van de ontbinding.Dit is het mooiste stuk van de tentoonstelling en is voor het eerst te zien in Frankrijk.

han 1

Het  tweede deel ‘ De bronnen van de welvaart’ vertelt de bezoeker over de economische en monetaire uitwisselingen tussen de Han en hun buren, de ontwikkeling van de landbouw, het ontstaan van de Zijderoute. Chinese zijde wordt verhandeld over heel Azië, tot aan de Middellandse Zee, zelfs tot in Rome. Nieuwe textielen en ook het papier worden dus in deze periode uitgevonden. Daaruit vloeit een geletterde cultuur voort, het schrift evolueert naar de calligrafie die we nu kennen.

han 2

 Het laatste deel van de tentoonstelling ‘ Materiële cultuur en gedachteleven’ voert ons binnen in het dagelijkse leven van de Han:  architectuur en leefomgeving, het schrift en het denken, de religieuze wereld en ook het alledaagse zoals banketten, spelen, opschik en kledij, dans en muziek.

han 3

Een must om te bezoeken!

Splendeurs des Han, Essor de l’Empire Céleste
Musée Guimet M° Iéna

De tentoonstelling loopt nog tot 1 maart 2015

Geef een reactie