Chinese Whispers Peter May

“Qian opende de bovenste lade van zijn bureau en haalde er een plastieken A4 farde uit. Binnenin stak een opengevouwen blad. Hij overhandigde het aan Li  waarna hij aan het raam wat frisse lucht ging snuiven. Li herkende de met rode inkt, slordig geschreven karakters: Ik stuur u de helft van een nier die ik  bij een vrouw verwijderde. Voor u bewaard. Het andere deel bakte ik en at ik op.”

Inspecteur Li Yan weet meteen dat hij met een geduchte tegenstander te kampen heeft…

chinese whispers 1

Chinese Whispers is de zesde detective van Peter Mays “Chinese serie”.
chinese whispers 0

Protagonisten zijn Li Yang, politieinspecteur die afdelingschef is geworden en in Beijing leeft samen met zijn vriendin, Margaret en hun pasgeboren zoontje Li Jong.

De Amerikaanse Margaret Campbell is het personage dat in het boek het meest aanwezig is. Ze is een uitstekende gerechtelijk geneeskundige die naar China is gekomen voor een reeks lezingen maar ondertussen een liefdesaffaire heeft ontwikkeld met de aantrekkelijke Li Yang met wie ze nu een zoontje heeft, Li Jong.
Toen ze naar China kwam had ze geen enkele notie van de taal, van de cultuur noch van de Chinese psychologie…en daarin heeft ze tot nu toe geen enkele vordering gemaakt. Dit leidt tot grappige situaties waarbij ze gezichtsverlies lijdt en die de lezer een glimp geven van de Chinese psychologie en denkwereld. China houdt nog steeds haar eeuwenlange tradities in stand en staat nog niet volledig open voor het Westen.

Li Yan, afdelingschef met een hoge graad bij de politie van Beijing, is, in tegenstelling tot de gewone Chinees,  groot van gestalte en perfekt Engelstalig. Hij wordt geconfronteerd met een reeks moorden op jonge prostituees wier buik opengesneden is, die in stukken gesneden zijn en wier achtergelaten lijk een griezelige mise-en scène vormen…

Op een dag ontdekt Li Yans adjunct dat elke moord in Beijing het evenbeeld is van een moord begaan door de negentiendeeuwse Londense Jack The Ripper.
De getuigenissen die in 1888 door de Engelse lijkschouwer waren afgelegd zijn pas in Chinese vertaling verschenen…

Wanneer een mooie jonge Amerikaanse wetenschapster, die een nieuwe leugendetector in de gesloten kring van politieke hoogaanstaanden komt voorstellen, op haar beurt op vreselijke wijze wordt vermoord, verloopt het verhaal in hogere versnelling.
Li Yan begrijpt dat de moordenaar het op hem heeft gemunt en dat hij hem van kant wil maken. Hij wordt,samen met Margaret en zijn zoontje Jong, meegesleept door de maalstroom van ‘The Beijing Ripper’…

 

Chinese Whispers
New English Library
2004

Het boek is ook vertaald naar het Nederlands:

De Seriemoordenaar
B22TôM
2004
ISBN 978-90-453-0423-6

chinese whispers 2

Geef een reactie