Leven in een hutong (2)

Jianqu is naar deze sloppenwijk verhuist na het huwelijk van haar zoon.  Ze leeft er nu al twee jaar, heel alleen. Ze heeft net een pot “ puistensoep” gemaakt, en passant geeft ze een kom ervan aan haar 90 jarige buurvrouw.

scan0003
Het is niet makkelijk om voor één persoon te koken maar Jianqu wil niet meer voor haar zoon zorgen. Haar zoon en vriendin wonen ook nauw: ze leven in een kamer van amper 10 m2 waar je slechts twee stappen hoeft te doen en je ligt in bed. Iedere keer dat zoon en schoondochter haar komen bezoeken is dat op het middaguur, dan kunnen ze even relaxen en een dutje doen. Voor Jianqu schiet er dan niets anders over dan naar buiten te gaan om boodschappen te doen of vrienden op te zoeken.

scan0004

“In het begin vond ik dat een zoon hebben heel mooi was, wie had kunnen denken dat er nadien zoveel implicaties zouden zijn, welk meisje wil nu bij haar schoonfamilie gaan inwonen in zo’n sloppenwijk?.” Jianqu meent nog altijd dat, omdat hij geen huis heeft, haar zoon slechts op dertigjarige leeftijd zal trouwen.

Waar de reservesleutel ligt dat weten alle buren

“Het ergste om afscheid van te nemen is de affectie van de buren”. Jianqu is vol weemoed: ze ziet het niet zitten om in een appartementsgebouw te gaan wonen waar ze haar buren niet kent en dus niet kan babbelen.
Jianqu spreekt over het oude vrouwtje dat rechtover haar woont en dat net een kom “puistensoep” kreeg: ze heeft geen goed geheugen maar als ze in nood is komt Jianqu’s gsm nummer weer vlug in haar geheugen op.
In zo’n compound waar vele families wonen zijn de deuren niet op slot, en weet iedereen de reservesleutel liggen…

scan0006

Naast de deur  ligt een tophospitaal
Jammer dat de ambulance niet door de hutong kan

Hoewel het een sloppenwijk is zijn de “dorpelingen” heel fier over de  uitzonderlijke zorgen van het Tiantanhospitaal dat ook een apotheek Tongrentang omvat. Het niveau van de zorgen die Tiantanhospitaal verstrekt, ligt het hoogst van Beijing maar tegelijk is het niet bereikbaar met de ambulance…
“Indien ik naar een appartementsgebouw zou verhuizen, zou ik dan nog van dezelfde uitstekende zorgen kunnen genieten?”

Jianqu en haar “dorpelingen” zullen binnen enkele jaren de een na de ander naar een verschillende plaats in de stad verhuisd worden.
Ze zullen dan misschien ver van Tiantan verwijderd zijn maar de afstand naar het wc zal dichtbij zijn.

Uit北京青年报 2015年5月8日
Beijing Youth Daily

Geef een reactie