San jiu 三九

Drie dagen geleden werd het plots heel koud. Ik Skypte die dag met mijn Chinese vriendin uit Beijing. Ze vertelde me dat het nu de periode is van “san jiu”, de koudste tijd van de winter…

De traditionele Chinese maankalender verdeelt een jaar in vierentwintig zonnecirkels. We zitten nu in de 23° zonnecirkel, de voorlaatste van de maankalender. Deze zonnecyclus start na de winterzonnewende en heet 小寒, xiao han: de “kleine koude”. Deze wordt op haar beurt in drie periodes van negen dagen ingedeeld: 一九 yijiu: de eerste negen,   二九 erjiu: de tweede negen en  三九 sanjiu: de derde negen.

sanjiu 1

De laatste (24°) zonnecirkel heet 大寒, da han: de “grote koude”. Hij loopt tot Chinees Nieuwjaar.
Men zou verwachten dat het dan nóg kouder is. Maar een oude Chinese spreuk zegt: “de dagen van de san jiu periode zijn de koudste dagen”.
In deze periode is het dan heel belangrijk om het lichaam warm te houden.Het lichaam warm houden kan door het dragen van thermisch ondergoed. De Chinezen blinken daarin uit en dragen thermische onderlijfjes en leggings reeds vanaf het begin van oktober. Ik herinner me, toen ik in Shenyang (Mantsjoerije) verbleef, een heel modieus geklede jonge vrouw die een grove legging droeg onder haar collants. Dat was in het jaar 2000, gelukkig zijn er nu wel fijnere leggings op de markt!

Men kan het lichaam ook verwarmen door lichaamsoefeningen te doen zoals kinderen die met een hoepel spelen.

sanjiu 2

Heel belangrijk in deze periode is zijn voeding aan te passen aan de koude. We denken natuurlijk eerst aan de Mongoolse fondue en aan gerechten met schapenvlees. Maar kleefrijst, forel, peper, venkel, prei…zijn ook “warme” voeding.

sanjiu 3

En vergeten we niet de “labazhou”, een overheerlijke congee die de festiviteiten van het nieuwe jaar inzet ( zie mijn blog van 13 januari 2014: labajie).

Labajie luidt het nieuwe Chinese maanjaar in. Het eerste nieuwjaarsfeest!

Geef een reactie