长寿Een lang leven

Op het Chinese internet circuleert een interessant artikel over de kunst om heel oud te worden. Het is een interview van een 111 jaar oude man die ons in vijf slagzinnen vertelt hoe je honderd jaar (en meer!) kan worden.

Zhou Youguang, geboren in 1906, viert over een maand zijn honderdenelfde  verjaardag! Heel merkwaardig  is dat hij verschillende levens heeft geleid.

111 1

Zhou is de uitvinder van het pinyinsysteem, het officiële transscriptiesysteem van Chinese karakters in het Latijnse schrift.

Vóór zijn vijftigste gradueerde Zhou in economische wetenschappen, werd nadien expert in financiën en tenslotte hoogleraar in economie.
Na zijn vijftigste veranderde hij van beroep: hij werd linguïst. Hij besteedde drie jaar aan de uitvinding van de “hanyu pinyin” , de transcriptie van de Chinese karakters. Hij werd “de vader van de pinyin” genoemd. Verrassend is dat hij twee maal Einstein ontmoette.

111 2

Na zijn honderdste begon hij boeken te schrijven en gaf ze uit. Nu is hij dus bijna 111 jaar en blijft hij toch verder schrijven; hij is  heel helder van geest, zijn ogen zijn niet achteruitgegaan, hij eet en drinkt alles en is hij in superconditie!

Wanneer hij het heeft over lang leven resumeert hij het in amper vijf zinnen: aan de hand daarvan leert hij je hoe je ouder wordt dan honderd!

Eerste zin: een mens gaat niet kapot van de honger maar eet zich kapot; ik neem nooit voedingssupplementen!
Ik neem nooit voedingssupplementen, mensen geven er mij maar ik gebruik ze niet. Ik herinner me dat ik vroeger in Shanghai een dokter had die me vertelde dat de meeste mensen niet doodgaan van honger maar zich “doodeten”, dat junk food niet goed is voor het lichaam en dat men van de meeste dingen die men op een banket eet, moet braken.

Een volksspreuk zegt: ”ziekte komt het lichaam binnen langs de mond”. Hypertensie, te hoge cholesterolwaarden, diabetes, zijn die niet hap na hap ons lichaam binnengekomen? Ons lichaam heeft dat niet nodig, we brengen ons leven in gevaar. We moeten onze goede gezondheid blijven bewaren. Eet dus niet teveel vleesschotels, geen gefrituurd vlees maar eet wel eieren, groene groenten, een beetje melk en tofoe. Wat de eieren betreft: een per dag  en ook een grote kop zwarte thee.

Tweede zin: om je leven zo lang mogelijk te maken, word niet kwaad, wat er ook gebeure!

Al het materiële bekijk ik cool. In de boeddhistische leer staat dat indien je teveel belang hecht aan het materiële, je geest eronder zal lijden. Vele jaren terug leed ik aan insomnia. Tijdens de Culturele Revolutie werd ik naar het platteland gestuurd, daar genas ik ervan. Tot op heden heb ik er geen last meer van. Mijn kompaan en ik geloofden in de oude spreuk: “ De oude man verloor zijn paard maar uiteindelijk draaide alles goed uit”. Daar op het platteland, tijdens de Culturele Revolutie, leerde ik ook nooit te wanhopen, nooit in woede uit te barsten.

Wil je lang leven, doe dan aan zelfcontrole, straf jezelf niet wegens de fouten van een ander!

Derde zin: hoe eenvoudiger je leeft, hoe beter!

Mijn huidige manier van leven is eenvoudig: ik slaap, eet, lees en schrijf artikels. Elke maand laat ik een artikel verschijnen  in een dagblad, een essay.

Wat eten en drinken betreft: ik eet vooral eieren, groenten, melk en tofoe. Ik kleed mij heel eenvoudig, ik heb niet de gelegenheid de mooie kleren die ik soms cadeau krijg te dragen: als ik uitga zou ik er mij niet vrij in voelen. Ik reis ook niet maar blijf liever thuis te zitten schrijven, theedrinken, lezen om mijn persoonlijkheid te ontwikkelen en mijn ware natuur te ontplooien.

Vroeger dacht ik dat niet oud zou worden omdat mijn gezondheid toen niet optimaal was: ik deed TBC op en was melancholisch. Toen ik trouwde, zocht mijn moeder in ’t geniep een fortune teller op die haar zei dat mijn vrouw op haar vijfendertigste zou sterven, wat ons deed lachen. De waarzeggers voorspelling was wellicht niet fout maar we bogen het lot om door preventief onze levenswijze grondig te veranderen.

Onze leefregels zijn: niet overmatig en ongedisciplineerd eten, niet roken, geen alcohol drinken tenzij wat bier.
Toen we vroeger gasten ontvingen boden we wel sigaretten aan, hele goede, en nodigden de gasten uit tot roken, zelf rookten we niet. Je moet breed van geest zijn, dat is heel belangrijk in het leven!

Vierde zin: voor bejaarden dring ik aan op het naleven van de “doctrine van de drie neen”  

Deze zijn: 1° maak geen testament op: harmonie in de familie
2° vier geen verjaardag: je vergeet je leeftijd
3° vier niet Nieuwjaar (maan Nieuwjaarsfestival): je leven moet best wat kleurloos blijven

Hoe eenvoudiger je dagelijkse leven des te beter, hoe minder je verlangt des te beter.

Vijfde zin: in het echtelijke leven moet je streven naar “drinken op wederzijds respect in het huwelijk”.

Mijn vrouw Zhang Yunhe (93 jaar) en ik hebben heel ons leven, ’s morgens en ’s avonds, thee gedronken. Ik hou van koffie, zij drinkt liever groene thee, we “drinken op wederzijds respect”.

111 3
Onze theorie is dat het huwelijk niet alleen uit liefde moet bestaan maar ook uit respect.
Zowel bij het drinken van thee als van koffie heffen we beiden het glas en dit ons leven lang. Dit lijkt maar een detail maar het is heel zinvol, het verhoogt de aantrekking in het dagelijkse leven, het verhoogt de stabiliteit van het familiale leven. Dit wederzijdse respect is een traditie, het komt uit vroegere tijden, het heeft veel zin.
Wees elke dag vrolijk, voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Indien je integendeel om de haverklap met elkaar ruziemaakt of vecht is er niet alleen geen vrolijkheid maar schaad je je gezondheid.

In de wereld gaan allerhande dingen niet vanzelf. Indien je leed ondervindt, onderga het dan, een beetje, daar is niets buitengewoons aan.

Wees breeddenkend,maak je niet kwaad, de meeste familiale zaken zijn maar onbenullige zaken.

Geef een reactie