Nirvana in Fire

Chinezen zijn dol op historische films; ze zijn heel fier op hun geschiedenis en hun eeuwenoude beschaving. Open in China de TV en je zult zeker een zender vinden waar je je opgekropte aggressieve gevoelens de vrije loop kunt laten gaan: moord door vergiftiging of gewelddadige moord, overspel, oorlogen en vechtpartijen…noem maar op. Tot hiertoe was dit allemaal wel interessant op historisch vlak maar de kostuums waren soms schreeuwerig van kleur en de opmaak van de acteurs was meer grime dan opmaak.

Een nieuwe TV-serie maakt veel ophef in China, ze heet Nirvana in Fire (琅琊榜 , Langya Bang).

nirvana1
Zowel de prachtige, verfijnde kostuums in zachte kleuren als het decor stralen een soort unieke Chinese schoonheid uit. Vele scènes zijn net Chinese landschapsschilderijen, in ’t Chinees heet dat “shan shui”, bergen en waterpartijen.

nirvana2
De handelingen van de personages weerspiegelen de manier van handelen van de Chinezen uit de oudheid zoals bijvoorbeeld de lichaamshouding bij het lopen en de manier van groeten.
De serie roept bij veel jonge mensen sterke Chinese gevoelens op en daarbij ook een gevoel van trots.

nirvana3
Het succes is zo groot dat ook Zuid-Koreaanse en Taiwanese televisiestations “Langya Bang”, dit is de Chinese naam van de serie, op de markt brachten!

De plot is boeiend, het verhaal speelt zich af in de zesde eeuw.

De Noordelijke Wei en de Zuidelijke Liangdynastieën zijn in oorlog. De Liang oppercommandant, Lin Xie, zijn 19-jarige zoon, Lin Shu en het Chiyan leger verslaan de Wei. Maar de Chiyan, verzwakt door de oorlog enerzijds en slachtoffer van een kuiperij door poltitieke rivalen anderzijds, worden op bevel van de keizer afgemaakt. Ze werden valselijk beschuldigd van een opstand voor te bereiden, samen met de kroonprins Qi. Deze laatste wordt, samen met leden van de Linfamilie, onrechtvaardig gedood. De moeder van Qi en Lin Shu’s moeder plegen zelfmoord.

nirvana4
Lin Shu overleeft maar is vergiftigd door het “Gif van de Bittere Vlammen”, een gif dat hij heeft opgedaan tijdens het strijden. Hij wordt daarvoor behandeld maar houdt er een zwakke constitutie aan over. Hij bedenkt zijn wraak op degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord en de zelfmoord van zijn naasten. Twaalf jaar later keert hij terug naar de hoofdstad onder de naam Mei Changsu. Daar bewijst hij dat, ondanks een zwakke gezondheid, hij een geniaal idee heeft….

De TV-serie bestaat uit 54 afleveringen. Je kunt ze gratis bekijken op internet. De ondertiteling is in het Engels, Frans, Italiaans…in totaal 18 talen!
Een aanrader aan al  diegenen die zich willen verdiepen in de Chinese geschiedenis en cultuur!

Geef een reactie