Beijing by heart

Bezoek je Beijing individueel en heb je weinig tijd om een bezoek aan de culturele bezienswaardigheden voor te bereiden, neem dan contact met Nelly Alix.

Nelly, een Parisienne, studeerde Chinees en belandde in 2005, dankzij een uitwisselingsprogramma, in Beijing.
Haar eerste contact met de stad was een ontgoocheling: ze vond dat haar Mandarijnenchinees, ondanks haar mooie diploma, onvoldoende was om zich in de grootstad te kunnen behelpen. Ze was pas 21 jaar, had haar land nooit voor meer dan een week verlaten, en was overdonderd door de bruisende stad. Ze ervaarde Beijing als chaotisch en vreesde op straat door een auto overreden te worden. Tijdens haar eerste verblijf ontmoette ze een Zweedse student en ging na haar studies met hem samenwonen, in Göteborg. Ze leerde er Zweeds maar vond er jammer genoeg geen werk.
Het koude klimaat, de koele sociale contacten maar vooral de druk van de familie van haar vriend  om te trouwen, maakten dat ze daar weg wou.
Ze kocht een heen ticket voor… Beijing.

Deze keer viel de stad wel mee. De Olympische Spelen waren voorbij en de stad was veel veranderd.
Eerst deed ze vertaalwerk voor een Chinese site maar vond al gauw dat de onderwerpen weinig interessant en te propagandistisch waren!
Ze werd freelancer en maakte een stadsgids voor een Frans luxemerk. En vanaf dan is alles heel vlug gegaan.
Ze hield ervan om familie en vrienden door Beijing te gidsen en kwam op het idee om, samen met een vriendin, haar beroep ervan te maken. Zo ontstond hun project Pékin par coeur (beijingbyheart.com). Hier geen groep toeristen die het Zomerpaleis binnenvallen met allemaal dezelfde pet op, lopend achter een gids die als bezeten een vlag van dezelfde kleur als hun petten heen en weer beweegt en luid in de megafoon roept!
Wel thematische wandelingen op maat voor families of kleine groepen, in het Engels en het Frans voor 300 yuan.
De eerste wandeling had als thema ‘literair Peking’: een bezoek aan het huis van Lao She, de vroegere Pekinguniversiteit waar de 4 Meibeweging ontstond, een klein museum gewijd aan de nieuwe literatuur in de landstaal waar Mao Zedong als bibliotheekassistent werkte en die nu het ‘Rode Paviljoen’ wordt genoemd….

Nieuwsgierig? Kijk snel naar de site beijingbyheart.com en geniet van de prachtige foto’s!

Geef een reactie