Airco herstelling in China

In China zijn de airco’s van de appartementsgebouwen aan de buitenmuur bevestigd. Eenvoudig en praktisch…tot wanneer een herstelling moet gebeuren.
Volgend artikel las ik in ThatsBeijing.

Na een veiligheidsriem rond zijn lenden te hebben bevestigd, stapt Zhao op een stoel en laat zich dan door het venster naar buiten glijden terwijl zijn vrouw de veiligheidsriem stevig vasthoudt. Een veiligheidsriem die normaal aan een veiligheidslus wordt bevestigd.
Ik word overspoeld door een golf van angst bij het zicht van Zhao die uit het venster hangt, zes verdiepingen hoog.

Zaterdagmorgen, 10 uur. Een druilige mist komt uit de hemel. Zhao en zijn vrouw zijn net bij mij aangekomen, met twee grote aircocompressoren. Ze zijn langs de trap gekomen, zes verdiepingen hoog. Zhao staat nu buiten, op het metalen geraamte van mijn airco. In de lichte regen die hem omhult.

“Geef me de moersleutel” zegt Zhao met een accent uit Shandong tegen zijn vrouw.
Ze neemt een hand weg van haar mans veiligheidsriem en tast naar de moersleutel.

Een half uur gaat voorbij. Zhao komt terug naar binnen. Met een koord trekt hij de oude, kapotte compressor naar binnen…

“Het is een gevaarlijke job. Een collega viel onlangs van drie verdiepingen en brak zijn bekken” vertelt Zhao’s vrouw. “Hij heeft nu een koddige gang.”

Terwijl zij babbelt, boort Zhao enkele gaten in de muur van mijn appartement waarna hij de buitenshuis liggende compressor aan de binnenshuis liggende airco verbindt.
Nadien zal hij weer naar buiten moeten om de nieuwe compressor buiten te fixeren: een gevaarlijke en vertigo inducerende missie.

“Hoeveel zal heel die herstelling kosten? “ vraag ik aan de vrouw.

“200 kuai” antwoordt Zhao kort.

200 kuai voor een gevaarlijk, twee uur durend werk.

Zhao en zijn vrouw haasten zich naar de volgende reparatie.

Ze doen dit reeds dertien jaar.

Geef een reactie