China in Munte

 

‘China in Munte, een fantastische ontdekkingsreis naar de verborgen betekenissen in het Chinese decoratieve repertoire’, zo luidt de titel van deze heel interessante tentoonstelling. Deze is te bezichtigen in de Pastorie van Munte, op het dorpsplein van het charmante dorpje.

De expositie bevat veertien topics. De eerste, Clan en Macht, focust op de confuciaanse staatscultuur en de grote rol die de familie speelt in het Oude China (dat is nu nog het geval). De familie werd gezien als een staat in miniatuur: de keizer regeert het rijk en de oudste man van de familie regeert de clan.
Prachtige tempeldeuren, voorouderportretten, zielentabletten…illustreren dit.

‘De Ambtenaar en de Literaat’ vertelt ons over de staatsbureaucratie, het examensysteem dat uit drie niveaus bestond en dat bleef bestaan tot de val van de laatste dynastie.
De droom van de ambtenaar was te leven als een literaat zonder verplichtingen  maar voor dat ideale leven had hij financiële middelen nodig. De literaat-kunstenaar wordt dikwijls afgebeeld aan zijn schrijftafel of in een paviljoentje in zijn tuin.
De Werktafel van de ambtenaar en van de literaat wordt ook leuk geïllustreerd aan de hand van penseelpotten, inktstenen, een inktkoek…

En zo gaat het verder: een wandeling waarbij de bezoeker kennis maakt met Gelukbrengende symbolen, Onsterfelijkheid, de Chinese perceptie van de Natuur, het Boeddhisme, het Hiernamaals…

 

De curator van de tentoonstelling is Nicole De Bisschop, kunsthistorica gespecialiseerd in China. Ze stelde ook een prachtige catalogus samen die bij het onthaal in de pastorie kan aangekocht worden: een must!

De tentoonstelling loopt nog tot 16 september 2018 en is open van dinsdag tot zondag van 13:30 tot 17:30.

Geef een reactie