Chinezen houden van app’s

Zhou Zhou’s leven is, net als dat van alle jonge Chinezen, nauw verbonden met allerlei app’s.

’s Ochtends, na het opstaan, hoeft ze geen ontbijt te maken, ze mag zich dadelijk klaar maken want zodra ze uit de douche komt brengt een koerier een heerlijk warm ontbijtje dat ze via Meiituan Delivery heeft besteld.

 

Terwijl ze eet opent ze op haar telefoon QQ Music.

Terwijl ze naar de laatste liedjes luistert, ‘veegt’ ze op Weibo, de Chinese Twitter, en chat ze met haar vrienden op WeChat.

 

Vandaag is haar vrije dag. Ze opent haar telefoon en zoekt de app iQiyi. Ze vindt er de TV serie die ze volgt tijdens haar lange metroritten.

Ze heeft plots zin in een nieuwe jurk. Geen nood, op Taobao is het aanbod zo groot. Ze bestelt er een blauwe qipao, een traditionele Chinese jurk die de vrouw van Xi Jinping weer in ere hersteld heeft. Zhou Zhou is dol op die traditionele en tegelijk sexy jurkjes. Ze zal het over twee à drie dagen thuisbezorgd krijgen. Past het jurkje niet dan wordt dit gratis teruggestuurd.

Haar vriendin Tian Lin belt haar en nodigt haar uit om samen te lunchen. Ze opent AutoNavi en geef het adres op van het restaurant.

Oeps! Zo ver! Ze zal de taxi nemen. Ze bestelt een taxi bij DiDi.

Op haar telefoon ziet ze de foto’s van de dichtst bij zijnde chauffeurs en ze klikt op degene die haar het meest bevalt. Ze neemt alleen haar smartphone mee want ze betaalt er alles mee, zowel grote sommen als een blikje Cola. Alipay en WeChat Pay zijn de meest gebruikte betaalmethodes.

’s Namiddags wil ze met haar dochter Xiao Yu naar de bioscoop. Ze checkt op haar telefoon welke Indische films spelen. Indische films zijn nu razend populair in China. Op de app Douban vindt ze alle beoordelingen.

Op Tao Piaopiao koopt ze twee tickets…

Thuisgekomen na de film vraagt haar man snel een vliegtuigticket naar Hong Kong te kopen. Dit gebeurt met de app’ Qunar (lett. waar naartoe?). Met Qunar boekt ze voor hem ook een hotelkamer en een wagen die hem naar de vlieghaven en terug zal voeren.

Is het leven in China niet eenvoudig?

 

Geef een reactie