Hint in de nieuwe Chinese postzegel?

Dit jaar is het jaar van het varken. De Chinese post heeft een nieuwe zegel uitgebracht: een koppel vrolijke varkens met in hun schoot…drie kleine varkentjes! Op ’t eerste gezicht is daar niets merkwaardig aan maar de internetgebruikers hebben daar wel een andere mening over: ze denken dat het iets te maken heeft met een nieuwe wijziging in het ‘éénkindbeleid’.

De Weibo netizens zijn immers tot de constatatie gekomen dat twee jaar geleden, in het begin van het jaar van de aap en toen het ‘éénkindbeleid’ nog in voege was, de regering een zegel uitbracht met daarop twee aapjes.

Kort daarop moedigde de regering de koppels aan een tweede kind te maken. De lokale regeringen beloofden zelfs extra voordelen zoals vermindering van belasting, voordelen voor het onderwijs en zelfs financiële hulp bij huisvesting, maatregelen die vele koppels aantrokken.

Nu geven de Chinese staatsmedia misschien een hint dat de regering een verandering in de ‘tweekindpolitiek’ zou kunnen brengen. De krant Xin Jingbao schrijft in een artikel “het ligt voor de hand dat het toelaten van de tweekindpolitiek niet veel impact heeft gehad op de toename van de bevolking”. De internetgebruikers denken dat de drie varkentjes een aanwijzing zijn voor een verandering in het tweekindbeleid.

Maar de jonge Chinezen zeggen “één kind opvoeden is al moeilijk, laat staan een tweede of zelfs nu een derde!”

Het wordt dus spannend afwachten of de Chinese regering wel degelijk een ‘driekindpolitiek’ aan het lanceren is!

 

Geef een reactie