Chinese wijn (2)

Net vier jaar geleden reisde ik met mijn Chinese vriendin Zhou Zhou naar haar geboortestad Shizuishan. Shizuishan ligt in het meest noordelijke deel van de provincie Ningxia, ligt hoger dan Yinchuan, en grenst aan Inner Mongolia.
Met Zhou Zhou’s zus en schoonbroer, die nog steeds in Ningxia wonen, heb ik heel veel plekjes bezocht. Een van die dagexcursies was dan ook een bezoek aan een wijnmakerij in de Helan bergen, het Domaine des Arômes,博纳佰馥.

Ik schrok toen we het domein betraden: ik voelde me in een ‘Château’ in Frankrijk! De wijnkelders, de ‘taste-vin’ kamers, de boetiek met wijnen en elegante roemers waren even verfijnd als in Frankrijk!


De uitbaters, Peng Shuai en zijn vrouw Sun Miao zijn geboren in de jaren 1980, leerden elkaar kennen op de hogeschool, studeerden samen oenologie in Frankrijk en werkten zes jaar in Beaune, waarna ze besloten naar China terug te keren om er hun eigen wijn te maken. Ze geloven sterk in een biologisch dynamische wijnbouw, ze hebben met hun biodynamische wijn reeds vele prijzen behaald.


Ningxia telt ook nog andere beroemde wijngaarden als Legacy Peak 留世, Zhihui Yuanshi 志辉源石…


Wat valt er te zeggen over wine-pairing? De Chinese food-sharing met zoveel verschillende gerechten die samen op tafel komen, maakt de keuze niet makkelijk, vooral in de Sichuankeuken of de Hunankeuken, waar je mond na enkele hapjes al in vuur en vlam staat! Traditioneel drinkt men dan, zelfs de jeugd, Wang Lao Ji 王老吉 , een licht gezoete kruidenthee. Wang Lao Ji heeft een koelend effect op het lichaam dat oververhit is door stress of door het teveel eten van junkfood en té pikant voedsel.
Een algemeen aanvaarde theorie zegt dat lokaal voedsel en lokale wijn de beste pairing vormen. In Ningxia, waar de bevolking voor 36 % bestaat uit Hui, Moslims, wordt heel veel lamsvlees gegeten. Een glas volle rode wijn zal het gerecht prachtig tot zijn recht laten komen. Andere, lichtere bereidingen, worden vergezeld van een glas witte wijn.
Zorg dus, als je wijn wil schenken bij een Chinese maaltijd, voor een glas witte en een glas rode wijn.
Maar, om alles nog complexer te maken, verkiest de jeugd nu roséwijn boven rode wijn.
Vul dus de glazen met drie verschillende wijnen!

Geef een reactie