BOUDDHA, la légende dorée

In de Parijse Musée Guimet loopt een prachtige tentoonstelling over Bouddha.
Op één werk na komen alle stukken uit de reserves van het museum.
Emile Guimet was de stichter van het museum. Hij was de mening toegedaan dat de hoogste, universele ideeën van de grondleggers van een religie komen. Het boeddhisme heeft in het museum  een predominante plaats gekregen.

Speciaal voor de tentoonstelling heeft het museum een sculptuur van de Japanner Takahiro Kondo aangekocht. Het is het enige werk van deze artiest dat in Europa is tentoongesteld, het heet “Reduction”.
Takahiro Kondo wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse plastische kunstenaars van Japan.
Na de tragedie van Fukushima in 2011, waarbij 18 000 mensen om het leven kwamen, voelde Kondo zich gedwongen om door middel van zijn kunst op de catastrofe te reageren. In 2014 begint hij een reeks porseleinen beelden te maken, afdrukken van zijn eigen lichaam. Na het bakken krimpen de beelden met 20% van hun oorspronkelijke grootte.
Voor “Reduction” heeft de kunstenaar de ons vertrouwde yogahouding padmasana aangenomen. Het deel onder de thorax is uitgehold, wat erop wijst dat hij zijn adem inhoudt. Suggereert de “reductie” een afname of zelfs een verdwijning van de mensheid? Dit is een van de diverse interpretaties…

Een andere blikvanger van de tentoonstelling is het trio porseleinen arhats. De drie beelden zijn speciaal voor de gelegenheid gerestaureerd. Men heeft tijdens de herstelling een geheim ‘relikwieën gat’ op de rug van de arhats ontdekt met de datum van hun fabricaat: 55° jaar van de regering van Qianlong, wat ongeveer overeenkomt met het jaar 1790. De arhats lijken te verwijzen naar een keizerlijke opdracht.
De beelden stellen drie volgelingen van de historische Boeddha voor: één treft door zijn intense blik, een ander grijpt ons aan door de rust die hij al mediterend uitstraalt. Alle drie raken ze ons door de delicate motieven en prachtige kleuren van hun gewaad: echte meesterwerken afkomstig uit de ateliers van Jingdezhen!

 

 

Alles wat verband houdt met het boeddhisme, zoals onder ander de jakata of de 547 vorige levens van Boeddha, het zoeken naar de Verlichting, de asanas en de mudras, de Tibetaanse thangka’s, de expansie van het boeddhisme in Zuid-Oost Azië met zijn grote impact op gebied van beschaving en pacificatie…alles is op een heel verfijnde en didactische wijze opgesteld, de Guimet waardig!
Dank aan Thierry Zéphir voor dit prachtig opgestelde parcours!

Bouddha, la légende dorée, Musée Guimet, loopt nog tot 4 november 2019

 

Geef een reactie