Het Jaar van de Rat 鼠年

Chinees Nieuwjaar staat voor de deur: op 25 januari 2020 maakt het varken plaats voor de rat, het meest intelligente diertje van de Chinese dierenriem!
In tegenstelling tot onze astrologische kalender waarbij twaalf tekens voor twaalf opeenvolgende maanden staan, bevat de Chinese kalender twaalf dierentekens voor twaalf opeenvolgende jaren. De huidige cyclus van twaalf jaar neemt weldra een einde onder het teken van het varken.


Volgens de legende organiseerde de Jade keizer voor de twaalf dieren een loopwedstrijd die hun plaats in de dierenriem zou bepalen. De slimme rat vroeg aan de os of, bij het oversteken van de rivier, ze op zijn rug mocht plaatsnemen. Net voor de aankomstlijn sprong ze van zijn rug, rende, en kwam alzo als eerste aan. Daarom is de rat het eerste diertje van de Chinese dierenriem.

Zij die geboren zijn onder het teken van de rat zijn intelligent, veelzijdig, lief en schattig.
Ze zijn heel intuïtief, reageren snel en passen zich gemakkelijk aan een nieuwe omgeving aan. Ze hebben veel verbeelding, zijn heel nieuwsgierig en proberen graag nieuwe dingen uit. Ze hebben een scherpe geest en kunnen alles leren!

Ratten hebben meestal een goede gezondheid en zijn vol energie. Ze zijn heel sociaal en maken graag nieuwe vrienden. Dankzij hun uitstraling gaat dat heel vlot.

Maar elke ‘rat’ zal dit jaar moeten opletten want het is meteen ook het jaar van zijn 本命年 benmingnian en dit zou wel eens ongeluk met zich kunnen meebrengen. Het volksgeloof beweert dat de mensen wier benmingnian het is, 太岁 Taisui, de God van dat Jaar, dan uitdagen!
Ongeluk in de benmingnian kan voorkomen worden door het hele jaar door iets roods te dragen: een rode riem, rode sokken of schoenen en natuurlijk ook rood ondergoed. Maar: dat moet men allemaal van de partner, een familielid of een vriend krijgen, men mag het niet zelf kopen!

Mensen geboren in 1936,  1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020 (telkens pas na het Chinees Nieuwjaar) zijn ratten.
Rat, wees dus op je hoede! Ik kreeg alvast reeds een sexy rood slipje van mijn man…