Email in China

Wanneer je een email stuurt naar een bedrijf of hotel in China, is de kans groot dat je geen antwoord krijgt. Bij ons, in het westen, gebeurt dat natuurlijk ook, bijvoorbeeld ten gevolge van overvolle mailbox van de geadresseerde. Het is dan louter een technisch probleem.

Mailen met China kan heel frustrerend zijn: de Chinezen checken hun mailbox gewoonweg niet! Waarom?

Rond de eeuwwisseling raakte het internet in het westen heel snel verspreid. In 2001, toen email zijn 30e verjaardag vierde, had bijna ieder bedrijf zijn email adres en werd het algauw handiger te mailen dan te telefoneren.
In China daarentegen had, in 2001, minder dan 3% van de bevolking internet. Men ging gewoon naar internetcafés (en die zijn nu nog steeds in gebruik in minder ontwikkelde provincies, zoals bijvoorbeeld Ningxia). De internetcafés werden vooral bezocht door de jeugd die daar een middel tot sociaal contact in zag. Internet in China werd dus populair om sociale redenen, het werd minder gebruikt in formele context.

Tegelijkertijd groeide toen in China Tencent, een technologisch bedrijf dat een app voor expresberichten ontwikkelde, QQ genaamd. QQ wordt nu nog gebruikt wordt om te (video)bellen, maar wordt steeds meer vervangen door een andere Tencent app: WeChat. Meer dan een biljoen mensen gebruiken WeChat dagelijks, het groeide uit tot het belangrijkste communicatiemiddel.

Het gebrek aan financiële motivatie voor research en development voor e-mails werkte ook als barrière voor de popularisatie van email communicatie.

En zo werd WeChat de belangrijkste vorm van communicatie: een instant messaging app die veel sneller is dan email!
In China is de werkcultuur minder formeel dan bij ons: emoticons en spraakberichten zijn er heel courant.
De scheiding tussen werk en privé is ook minder uitgesproken: het gebruik van WeChat maakt het moeilijker om aan je werk te ontsnappen want er wordt een onmiddellijke respons verwacht.
Een expansie van China’s ‘996 werkcultuur’: 12 uur per dag (van 9 tot 9) en dit 6 dagen in de week!

 

 

Geef een reactie