Vijf dronken prinsen

Op 8 oktober 2020 werd, op een veiling in Hong Kong, een rol uit de Yuandynastie (1279-1368) voor 7.000.000 Engelse pond verkocht!

Het gaat om een twee meter lange rol van Ren Renfa die vijf dronken prinsen afbeeldt. Na feesten en drinken, keren de prinsen dronken terug naar huis. Ze worden vergezeld door vier dienaars. Een van de prinsen is Li Longji, die later de langst regerende keizer (hij regeerde 43 jaar) van de Tangdynastie (618-907) zal worden: keizer Xuanzong (685-762°). Volgens Sally Fong, specialiste in klassieke Chinese schilderkunst, wordt prins Li Longji uitgebeeld als ‘de enige die de drank tolereert’.

De rol werd bewaard in de keizerlijke collecties en heeft een indrukwekkend aantal zegels, waaronder die van keizers.
In 1922 werd de Vijf dronken prinsen keren terug per paard, na de val van de Qingdynastie, door de laatste keizer Puyi uit de Verboden Stad gered.

Ren Renfa 任仁发 (1254-1327) was een kunstschilder, kalligraaf en literator uit de Yuandynastie. Hij was vooral bekend om zijn paardenafbeeldingen. Ren had nostalgie naar vroegere tijden en specifiek naar de Tangdynastie. Kenmerkend voor Ren Renfa is de verspreide plaatsing van personen en paarden in het beeldvlak.