Mei-ling zhou 美玲粥 (1)

Soong Mei-ling, die ook bekend stond als Madame Chiang-Kai Shek, was verzot op een heel aparte zhou, een Chinese rijstsoep die later naar haar zou genoemd worden.
Mei-ling werd geboren in 1898, in Shanghai, en groeide op in de Verenigde Staten. Ze sprak zes talen en speelde een heel belangrijke rol in de politiek van de Republiek China, had grote invloed op de China-US betrekkingen en werd, in 1937, samen met haar echtgenoot door Time verkozen als Person of the Year: ‘No woman in the West holds so great a position as Madame Chiang Kai-Shek holds in China.’ Ook haar oudere zussen Ai-ling en Ching-ling deden het goed. Eerstgenoemde, de oudste van de drie, huwde met China’s rijkste man terwijl de andere huwde met Sun Yat-sen, eerste president van Republiek China (zie blog 24 februari 2020).

Mei-ling haalde de leeftijd van 105 jaar. Men beweert dat haar rijstsoep haar geheim tot een lang leven was…
Mei-ling verloor haar eetlust toen ze zwaar ziek werd. De kok van de familie ontwikkelde voor haar een recept van rijstsoep om haar eetlust aan te scherpen, met goed resultaat tot gevolg. Mei-ling herstelde snel en werd verslaafd aan deze soort zhou. Zhou, die reeds 3000 jaar bestaat, staat immers bekend om het lichaam op te warmen, ontstekingen te genezen en het immuunsysteem te versterken.

Mei-lings zhou is ondertussen wereldbekend. In Nanjing ontstond in 1994 een eettentje waar hij verkocht werd onder de naam ‘de voedingrijke beauty rijstsoep van Madame Chiang’. Het eettentje groeide uit tot een keten met maar liefst een honderdtal eethuisjes overal in China en zelfs eentje in Singapore!

In mijn volgende blog volgt het recept van die ‘voedingrijke schoonheidssoep’.

 

Geef een antwoord