Maandelijks archief: februari 2014

Verplichte rust na de bevalling

Zuo yuezi, de maand zitten
坐月子

Een volle maand rust na de geboorte van je baby: dit wordt de jonge moeder volgens de traditie opgelegd. Niet alleen in China maar ook in vele andere Oost- Aziatische landen als Japan, Zuid Korea, Thailand en Cambodja is dit het geval.

Men zegt dat, als een vrouw ziek wordt tijdens die maand, ze deze ziekte voor de rest van haar leven zal blijven behouden, dus dient ze alles te doen om dit te voorkomen.

Deze opgelegde rust van een maand gaat echter gepaard met tal van taboos en musts, van verboden en geboden.

In vroeger tijden waren de regels bijzonder strict en als volgt:

NIET

*niet naar buitengaan en direct contact met wind vermijden

*geen fruit, geen groenten, geen zout
*hielen niet blootstellen, geen sandalen dragen
*bij het zitten geen ruimte laten tussen de lenden en de stoelrug (een kussentje moet de holte opvullen)
*geen bad, geen shampoo, geen tanden poetsen
*en, recenter, geen TV kijken
WEL

*dikke soep eten, gemaakt van kip, varkensribbetjes, varkenspoten en sojabonen want dit bevordert de eetlust en de melksecretie

*eieren voor de proteïnen, aminozuren en mineralen
*zhou van gierst
*rode etenswaren als bruine suiker, jujubes, rode bonen want ze bevatten ijzer en calcium die bloedverstevigend zijn
*vis voor zijn hoge voedingswaarde en omdat vis de melkproductie bevordert, in het bijzonder de karper
*sesamzaden voor hun hoog eiwitgehalte, ijzer en calcium
*borstvoeding geven want dat bevordert de baarmoedercontractie en de moedermelk is rijk aan antilichamen wat het kind obesitas, diabetes, coronaire hartziekten, eczeem en asthma zal besparen.

 

Zuo yuezi” , deze verplichte rust in de maand na de bevalling,heeft zijn oorsprong niet gevonden in de TCM (Traditional Chinese Medecine)maar wel in het Boek van de Riten, een van de Vijf Klassieken. Daarin wordt dit gebruik beschreven als een postnatale familiale ceremoniële rite die symbool staat voor de transformatie van de jonge vrouw tot moeder en van haar definitieve intrede als volwaardig familielid in de familie van haar man.
De toepassing van deze rite vindt zijn oorsprong in de Songdynastie (960-1279).

Zuo yuezi”  wordt nog steeds door de jonge Chinese moeders nageleefd, zelfs door de meest moderne onder hen.
Gelukkig zijn de regels wat versoepeld dankzij de wijdverspreide moderne hygiëne.


Baden is nu wel toegelaten. Post-natale infecties wegens onhygiënisch sanitair zijn nu uit den boze. Een bad mag vanaf de derde dag na de verlossing. Idem voor het wassen van het haar (mag wel pas vanaf de zevende dag na de bevalling) en het poetsen van detanden.
De moeder mag zes uur na de bevalling uit bed om te urineren, na 24 uur mag ze in bed rechtop zitten en na 10 dagen mag ze postnatale oefeningen doen.
Maar…geen sex gedurende 100 dagen!

 

Al deze dont’s en musts worden door de ervaren schoonmoeder goed in het oog gehouden en nagevolgd, tenminste als ze niet buitenshuis gaat werken.
In dat geval zal de jonge moeder misschien kiezen om die maand door te brengen in een “zuoyuezi center”.
Deze centra zijn sinds de jaren 1980 bijzonder populair geworden.
Een eerste mogelijkheid is de maand door te brengen in het centrum vande kliniek waar men bevallen is.
Een alternatief bieden de private centra, die op hotels lijken maar wel adequaat verplegend personeel hebben.

Vrouwen die net bevallen zijn, zijn zwak en worden heel yin. Ze hebben energie nodig en moeten dus meer yang voedsel innemen.
Het in acht nemen van de bovengenoemde zuoyuezi regels zal ook de yang in hun lichaam doen toenemen. Aldus zullen de jonge moeders vlugger van hun zwangerschap en bevalling herstellen en niet ziek worden.

In China wordt onze westerse slogan “Obey your body” wel op een heel oosterse manier nageleefd…

Harbin

Ijs-en sneeuwsculpturen in Harbin

Elk jaar grijpt in het uiterste noorden van China, in de provincie Heilongjiang die aan Siberië grenst, een feëriek festival plaats: het ijs-en sneeuwsculpturenfestival van Harbin 哈尔滨国际冰雪节 Ha’erbin guoji bingxue jie.
Officieel starten de festiviteiten op 5 januari en duren een maand. Maar het is eigenlijk niet ongewoon dat ze vroeger starten en/of later eindigen, afhankelijk van het weer…


De oorsprong van dit festival loopt terug tot de Qingdynastie.
Meer dan honderd jaar geleden holden lokale vissers stukken ijs uit en plaatsten kaarsen erin om zich ’s nachts te verlichten. Mettertijd evolueerden de ijslantaarns van functionele naar esthetische voorwerpen.
Winter 1963 werd de eerste Ijslantaarnshow gehouden. Na een onderbreking tijdens de culturele revolutie werd hij in 1984 in ere hersteld.
Deze ijsshow werd ieder jaar groter en in 2001kreeg hij de naam van China Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival.
Dit jaar viert het festival zijn 30 jarig bestaan! Het is werelds grootste ijs en sneeuwfestival.

 
Twee weken voor de opening haasten meer dan 15.000 mensen zich om meer dan 1000 m3 ijs te bewerken.
Dit gebeurde vroeger met de hand, nu wordt ook de laser aangewend.
Verkleinde versies van de Verboden Stad, de Lange Muur, kastelen en noem maar op worden in allerijl op ware hoogte ‘gebouwd’, men kan dus in de sculpturen wandelen.


Bij sommige stukken wordt gedeïoniseerd water gebruikt om het ijs zo transparant te maken als glas. Die transparantie samen met het gebruik van polychroom licht verhoogt de multidimensionele sfeer en schoonheid van de sculpturen.


Als de zon ondergaat gaan de kleurrijke lichten aan: dit is het beste moment om in de ijs- en sneeuwsculpturen rond te lopen.