The Bookworm literary festival 2014 (2)

Een heel interessant debat dat ik bijwoonde in The Bookworm (Sanlitun, Beijing) was dat van “Leta Hong Fincher in Conversation”.
Ze schreef een boek dat in mei zal verschijnen “Leftover Women: The Resurgence of Gender Inequality in China”.
Een eeuw geleden hielpen de Chinese feministen, die vochten voor de emancipatie van de vrouw, tot de oprichting van de Volksrepubliek China. In die geest verkondigde Mao in 1949: “de vrouw houdt de helft van de hemel open”.
In het begin van de Volksrepubliek streefde de Communistische Partij ernaar de ongelijkheid tussen man en vrouw op te heffen.

Jammer genoeg zijn bepaalde van de rechten die de vrouw had bekomen, in post-socialistisch China verdwenen.
De vrouwen worden sedertdien onder meer door familie en regering onder druk gezet om vanaf de leeftijd van 25 jaar te trouwen. Indien de vrouw op haar 35e nog geen man heeft gevonden, is ze zelfs meer dan een leftover woman: ze is een shengnü , een heilige vrouw zonder sex.
De privatisatie van de woningen in 1998 had een ander gevolg: de vrouw heeft geen recht op eigendom, het eigendom behoort toe aan de man.
De Chinese regering spoort (hoog)opgeleide vrouwen aan om te trouwen. Deze vrouwen hebben meestal een goede baan en zien het niet zitten om van het recht op gemeenschappelijk eigendom af te zien.
Ze worden ook aangespoord om vlug een kind te maken daar de vergrijzing van de bevolking een ernstig probleem wordt. Daardoor wordt hun carrière ook op het spel gezet.
Bovendien lijdt 25% van de vrouwen onder huiselijk geweld.
De regering doet niets aan die toestanden. De Chinese regering wil alleen de stabiliteit behouden en focust zich op misdaad, corruptie enz…

Leta Hong Fincher, een Amerikaanse met Chinese roots, hoopt vurig dat haar boek naar het Chinees zal worden vertaald.
Haar verontwaardiging over de huidige toestand van de Chinese vrouw culmineert met de uitspraak: “En zeggen dat de vrouw in de Songdynastie recht op eigendom had!”
Er waren nog vele andere, interessante lezingen, zoals de lezing van Marie-Anne Souloumiac, kleindochter van Robert van Gullik, sinoloog, diplomaat en schrijver van de zestien Rechter Tie detectives.
Souloumiac bracht haar lezing onder vorm van een quiz aan de hand van oude foto’s van haar grootvader.
Een grote gebeurtenis in het bijzijn van de ambassadeur van Nederland, de Franse vertaler van Robert van Gullik, een prof uit Shanghai die lesgeeft over van Gullik en vele anderen.
Een spetterende lezing-quiz die als gevolg had dat iedereen in de boekenwinkel Rechter Tie detectives ging kopen om ze door haar te laten signeren.

foto2

De avond viel. We gingen naar de bar om een hapje en een glaasje lekkere Franse rode wijn.

The Bookworm: Eat Drink Read

 foto3

Eén gedachte op “The Bookworm literary festival 2014 (2)

  1. Nathalie

    Heel interessant te vernemen dat het leftover fenomeen dus niet enkel typerend is voor Oost-Europa. Dank om ons steeds te laten leren!
    Proficiat met de jarenlange kennisoverdracht! Zo interessant en zo divers… Xièxie!
    Een fan

Reacties zijn gesloten.