Chang’an, eens China’s hoofdstad, tijdens de Tangdynastie. Chang’an, een stad waar ik altijd van droomde, gelegen op het kruispunt van de zijderoutes.
Op het hoogtepunt van de Tangdynastie ( 618-907) behoorden de tweelinghoofdsteden Chang’an (het huidige Xi’an) en Luoyang tot de grootse steden ter wereld. De belangrijkste scholen van het boeddhisme in Oost-Azië maakten in deze tijd hun eerste ontwikkelingen door voordat ze zich verder naar het oosten verspreidden.
De tentoonstelling, die nu in het Musée Guimet loopt, is een ware belevenis: we worden van bij de ingang verwelkomd door fel resonerende gonggeluiden. De zon komt op, Chang’an ontwaakt. We maken een wandeling door deze magische stad.
De tentoonstelling verschaft een helder inzicht in Chang’ans kosmopolitisme met zijn mooie paardenbeelden, zijn buitenlandse relaties en keramiekhandel, zijn traditionele overtuigingen met taoïstische, boeddhistische, nestoriaanse, zoroastristische, manicheistische objecten en geschriften. Dit alles getuigt van het syncretisme dat kenmerkend was en is voor China.
Mode, thee, kalligrafie, urbanisme worden ook op een heel verfijnde manier weergegeven.
En dan is er nog het fascinerende plan van Chang’an: de horizontale en verticale straten vormen een raster. Op de video’s van de tentoonstelling zie je hoe het eraan toeging: een waar schaakbord in volle beweging!
La Chine des Tang Une dynastie Cosmopolite (7°-10° siècle)
Musée Guimet-Rez de jardin
De tentoonstelling loopt nog tot 3 maart 2025