In Parijs loopt een boeiende tentoonstelling over het leven en het oeuvre van Emile Guimet, de stichter van Frankrijks grootste museum gewijd aan Oost-Aziatische kunst.
Emile wordt geboren in 1838, in een rijke familie in Lyon. Zijn vader, Jean-Baptiste, een polytechnieker, specialiseerde in de scheikunde en stelde een chemische synthese van ultramarijn blauw poeder op punt; dit poeder zou het toen in gebruik blauwe poeder, verkregen door het malen van lapis-lazuli, vervangen. Een heel duur poeder dat 100 à 2500 keer meer kostte dan de uitvinding van Jean-Baptiste ! Dit zogenaamde ‘bleu Guimet’ werd niet alleen door schilders gebruikt maar werd ook aangewend voor het blauwen in wasserijen en voor het maken van papier. Deze uitvinding zou vader Guimet steenrijk maken…
In 1860 laat hij de zaak over aan zijn zoon Emile, industrieel en kunstverzamelaar. Dankzij vaders fortuin zal Emile verre reizen kunnen ondernemen, vooral naar het Verre Oosten vanwaar hij veel kunstvoorwerpen zal meebrengen…
In 1876 vindt Emile in de VS een vriend terug die hij vier jaar eerder heeft leren kennen, Félix Régamey (1844-1907). Het tweetal begint dan een lange reis naar Japan, China, Zuidoost Azië en Indië. Guimet is gepassioneerd door de godsdiensten van het Verre-Oosten en zoekt informaties bij geleerden en in boeddhistische kloosters. Ondertussen schetst Régamey de taferelen waarvan hij later schilderijen zal maken.
Dankzij deze reis zal het Musée National des Arts Aziatiques gesticht worden, eerst in Lyon en later in Parijs.
Guimets drang om de godsdiensten te begrijpen, maakt dat hij een buitengewoon boeddhistisch Pantheon zal meebrengen, dat deel uitmaakt van de vaste collectie van het museum.
De tentoonstelling is een harmonisch geheel van kunstobjecten en prachtige schilderijen die de wandeling van de bezoeker bijzonder aangenaam, sfeervol en verrijkend maakt.
Guimet en Régamey verdienen zeker de naam van ‘eerste toeristen van de moderne tijden’.
Enquêtes vagabondes- Le voyage illustré d’Emile Guimet loopt nog tot 12 maart 2018, in de Guimet natuurlijk!