Maandelijks archief: september 2012

Vakantielectuur (2)

The Lord of Death

Eliot Pattison

Ik leerde Eliot Pattison kennen via een Parijse vriendin die absoluut niets te maken heeft met China noch met Tibet. Ikzelf had nooit over deze schrijver gehoord maar door haar enthousiast betoog was ik heel geïntrigeerd en kocht meteen “The Skull Mantra”, zijn eerste boek dat hem de Edgar Award opleverde. Een heel spannend detectiveverhaal dat zich afspeelt in het moderne Tibet, net als alle verhalen die daarop zouden volgen.

Pattison is geen tibetoloog maar een jurist en economist met internationale faam. Hij maakt wereldreizen en door de jaren heen ging hij zich specialiseren in China en Tibet. Hij leeft in Pennsylvanië.
“The Lord of Death” is het zesde boek van zijn Shan mysterie series.

Shan Yao Yun is een Chinees. Hij leeft in Tibet, als een illegaal. In een vroeger leven was hij een superdetective in Beijing maar om politieke redenen is hij door de regering naar Tibet verbannen, nadat zijn identiteitspapieren werden afgenomen.


In Tibet maakt Shan kennis met het boeddhisme en de boeddhistische monniken die door de Chinese regering worden vervolgd: de monniken worden beschouwd als staatsvijanden. Shan gaat heel snel sympathiseren met zowel de spirituele als de politieke activiteiten van deze monniken.
Shan (over)leeft als helper en raadgever voor buitenlandse bergbeklimmers die de Everest en andere Tibetaanse bergen willen verkennen. Een moeilijke job vol risico’s want op elk moment kan hij gearresteerd worden als illegaal…


In dit boek is Shans belangrijkste opdracht zijn zoon Ko uit de “Yetifactory” te bevrijden: dit is een “hospitaal” waar de Chinezen medische experimenten op levende wezens uitvoeren.
Shan  moet o.a. ook een aantal moorden ophelderen, een groepje monniken begeleiden in hun vlucht naar Nepal…onder de bedreiging van de “Lord of Death”.


Het verhaal is niet rechtlijnig, het leest eerder als een wandeling door een labyrint, zoals het boeddhisme. Enerzijds levert dit de lezer heel veel informaties over het land en de mensen maar anderzijds dwingt dit de lezer tot een goede concentratie: de perfecte vakantielectuur die je niet tijdsgedwongen hoeft te onderbreken!

Net als “The Skull Mantra” geeft dit boek de leek een rijk inzicht in de machtsverhoudingen tussen de Chinese machthebbers en het Tibetaanse volk alsook in het lamaïsme, de cultuur, het bijgeloof, het dagelijkse leven en de psychologie van de Tibetanen.
Pattison is een kenner van de Chinese en Tibetaanse filosofie en cultuur. In elk van zijn romans probeert hij onpartijdig te blijven en de politieke en sociale moeilijkheden van de Tibetanen niet te overdrijven.
De vernietiging van de Tibetaanse cultuur heeft zich in de laatste tien jaren bespoedigd. De Tibetanen hebben geleerd dat de enige manier om de gewijde plaatsen te beschermen erin bestaat ervoor te zorgen dat ze verborgen blijven voor de regering…


Om manipadmé hum

 

The Lord of Death
Soho Press
June 2010
ISBN-10 :156947642x

Vakantielectuur (1)

The Runner

Peter May

 Beijing. Hartje winter. De stad ondergaat een drastische metamorfose; ze bruist van enthousiasme en energie wegens de nakende Olympische Spelen. China gaat nu eindelijk revanche nemen op alle Westerse landen waardoor het, vanwege de opiumoorlogen zowat een eeuw geleden, zo vernederd werd!
Kort op elkaar sterven zes Chinese topathleten, in heel geheimzinnige omstandigheden: een vermiste zwemmer wordt teruggevonden, opgehangen aan de springplank van een zwemkom, een gewichtheffer sterft in de armen van zijn minnares, de vrouw van een lid van het Chinees Olympisch Comité. Drie estafettelopers komen om in een auto-ongeluk, een wielrenner verdrinkt…


Zijn dit allemaal ongelukken en suicides of zijn dit moorden?

Wanneer een zevende topathlete, de hardloopster Dai Lili,  verdwijnt, besluit  Li Yan, hoofd van de 1° Afdeling Strafzaken, een onderzoek in te stellen. Hij vraagt Margaret Campbell, een Amerikaanse pathologe, een autopsie uit te voeren op de lijken. Dokter Campbell is zijn vriendin, en bovendien is zij hoogzwanger. Ze aanvaardt de opdracht ondanks het gevaar dat dit voor hun baby kan meebrengen.

Er rijzen zoveel vragen: waarom hebben alle lijken, op uitzondering van de gewichtheffer, een geschoren hoofd? Waarom vertonen alle lijken een verdikking van de bloedvaten? Waarom is er bij die topathleten nergens een spoor van doping terug te vinden?

Li Yan krijgt weinig hulp van de autoriteiten die de relatie tussen een Chinese inspecteur en een Amerikaanse pathologe afkeuren maar stilzwijgend aanvaarden. Daarenboven wordt hij in zijn enquête tegengewerkt door Tao, zijn rechterhand.

Ik vertel hier niet verder over deze thriller die de lezer meesleept door het ijskoude Beijing en hem tegelijk inwijdt in de Chinese gebruiken en cultuur en vertelt over de triades die nu niet meer het monopolie van Zuid-China blijken te zijn.
 

Hoed af voor de kennis van Peter May (° 1951), een Schot die nu met zijn vrouw in Zuid-Frankrijk leeft.
May is gepassionneerd door China en is erelid van de Vereniging voor Chinese detectiveschrijvers.
Dit spannende boek is heel goed gedocumenteerd, je waant je in Beijing.

Een echte aanrader!

The Runner
London, Hodder en Stoughton, 2003
ISBN: 978-1-59058-604-4


Deze thriller is ook vertaald naar het Nederlands


De Rivaal
Amsterdam: BZZTôH
ISBN:90-453-0172-5