Toen ik vernam dat er in Brussel een “echt Chinees restaurant” was geopend, popelde ik om er een bezoekje te brengen. Met “echt Chinees” bedoel ik de keuken die men in China eet en niet de bami, nasi en loempiatoestanden waarmee wij verwend worden. Dit is de keuken van de eerste Chinese immigranten die, toen ze doorhadden dat hun traditionele keuken hier niet in de smaak viel, hun bereidingen aan onze westerse smaak aanpasten.
Dat “echte Chinese restaurant” is daarenboven gespecialiseerd in dim sum of dianxin 点心, die heerlijke hapjes die men in Hongkong reeds als ontbijt nuttigt.
Dim sum zijn gestoomde, gebakken of gefrituurde hapjes (we kunnen ze vergelijken met ravioli) met een heerlijke vulling als gekonfijt varkensvlees, gans, eend, garnalen, groenten en noem maar op.
De dim sum van Hongkong vind ik heel lekker maar het zijn deze van Sjanghai die mijn hart hebben veroverd: de xiao longbao, verfijnde hapjes die in een stoommandje worden bereid.
Dingtaifung 鼎太丰, de koning van de xiaolongbao, is een must voor elke foodie die in Sjanghai belandt. Zijn populariteit leidde tot de opening van bijhuizen in Taipei, Los Angeles, Tokyo en Beijing…
Wat maakt de xiao longbao, de dim sum typisch voor Sjanghai, zo begeerlijk?
Het deeg dat de vulling omvat is flinterdun en je moet opletten dat je het hapje niet scheurt als je het met je chopsticks grijpt. Dat zou zonde zijn want naast een vulling van krab of varkensvlees zit het hapje vol heerlijke bouillon. De Engelstalige expats in China spreken dan ook van “soup dumplings”.
De degustatie van zo’n hapje is dan ook niet zonder enig gevaar: indien je argeloos een xiao longbao met hete bouillon zomaar in je mond steekt is de kans groot dat je je verbrandt.
Daarom is aan de degustatie van de xiao longbao een klein ritueel verbonden. Je grijpt het hapje met je chopsticks voorzichtig bij het puntje en legt het zacht in een lepel. Daarna maak je met je eetstokje een gaatje door het deeg: de bouillon vloeit eruit, waarbij je meteen de graad van warmte van het hapje ervaart. Daarna dompel je het hapje in een schaaltje met azijn, soyasaus en gember en steekt het ineens in de mond.
Ik hou er wel van (maar ik ben dan ook een barbaar!) de laatste, wat afgekoelde hapjes in hun geheel in mijn mond te steken en daar alles te laten ‘ontploffen’: een heerlijke belevenis!
Die belevenis kan je nu in onze hoofdstad ervaren!
Een leuk en smaakvol ingericht interieur, een supervriendelijke en efficiënte bediening, net zoals in China, waar het personeel bij zijn klanten aanwezig is.
Deze culinaire parel heet Dam Sum, genaamd naar de eigenaar Damien.
Damien is een charmante jonge man die in Hongkong, Singapour en Shanghai heeft geleefd en aan Brussel, zoals in andere wereldsteden, ook zo’n dim sum resto wou geven.
De xiao longbao zijn er gevuld met varkens- of rundsvlees, heel smeuig. Ze worden, net als de andere dim sum, in de zaal klaargemaakt.
Er zijn ook nog andere klassiekers van de Chinese keuken als noedelsoepen, gewokte noedels met BBQ varkensvlees of zeevruchten, gongbaojiding 宫保鸡丁, kip met peanuts en pikante olie en nog vele andere gerechten.
Voor de zoetekauwen zijn enkele dessertjes voorzien zoals mango delight, matcha ijs, sesam ijs, alle weinig gesuikerd, zoals het hoort in China.
We vergezelden onze (vele!) xiao longbao en andere dim sum van een fles jonge rode wijn, le Rocher de la Vie! We deelden ook de mango delight die…delicieus was!
Dit restaurant, met zijn eenvoudig maar toch gezellig kader, is een must voor elke foodie die de Aziatische keuken weet te appreciëren!
Het restaurant is alle dagen open van 12:00 tot 14:00 en van 18:30 tot 22:00.
In de weekends is het een half uurtje later open.
Zondag en maandag is rustdag.
Tel: 02/538 08 10
Parvis de la Trinité 11
1060 Brussel