Maandelijks archief: maart 2019

Hint in de nieuwe Chinese postzegel?

Dit jaar is het jaar van het varken. De Chinese post heeft een nieuwe zegel uitgebracht: een koppel vrolijke varkens met in hun schoot…drie kleine varkentjes! Op ’t eerste gezicht is daar niets merkwaardig aan maar de internetgebruikers hebben daar wel een andere mening over: ze denken dat het iets te maken heeft met een nieuwe wijziging in het ‘éénkindbeleid’.

De Weibo netizens zijn immers tot de constatatie gekomen dat twee jaar geleden, in het begin van het jaar van de aap en toen het ‘éénkindbeleid’ nog in voege was, de regering een zegel uitbracht met daarop twee aapjes.

Kort daarop moedigde de regering de koppels aan een tweede kind te maken. De lokale regeringen beloofden zelfs extra voordelen zoals vermindering van belasting, voordelen voor het onderwijs en zelfs financiële hulp bij huisvesting, maatregelen die vele koppels aantrokken.

Nu geven de Chinese staatsmedia misschien een hint dat de regering een verandering in de ‘tweekindpolitiek’ zou kunnen brengen. De krant Xin Jingbao schrijft in een artikel “het ligt voor de hand dat het toelaten van de tweekindpolitiek niet veel impact heeft gehad op de toename van de bevolking”. De internetgebruikers denken dat de drie varkentjes een aanwijzing zijn voor een verandering in het tweekindbeleid.

Maar de jonge Chinezen zeggen “één kind opvoeden is al moeilijk, laat staan een tweede of zelfs nu een derde!”

Het wordt dus spannend afwachten of de Chinese regering wel degelijk een ‘driekindpolitiek’ aan het lanceren is!

 

Chinezen houden van app’s

Zhou Zhou’s leven is, net als dat van alle jonge Chinezen, nauw verbonden met allerlei app’s.

’s Ochtends, na het opstaan, hoeft ze geen ontbijt te maken, ze mag zich dadelijk klaar maken want zodra ze uit de douche komt brengt een koerier een heerlijk warm ontbijtje dat ze via Meiituan Delivery heeft besteld.

 

Terwijl ze eet opent ze op haar telefoon QQ Music.

Terwijl ze naar de laatste liedjes luistert, ‘veegt’ ze op Weibo, de Chinese Twitter, en chat ze met haar vrienden op WeChat.

 

Vandaag is haar vrije dag. Ze opent haar telefoon en zoekt de app iQiyi. Ze vindt er de TV serie die ze volgt tijdens haar lange metroritten.

Ze heeft plots zin in een nieuwe jurk. Geen nood, op Taobao is het aanbod zo groot. Ze bestelt er een blauwe qipao, een traditionele Chinese jurk die de vrouw van Xi Jinping weer in ere hersteld heeft. Zhou Zhou is dol op die traditionele en tegelijk sexy jurkjes. Ze zal het over twee à drie dagen thuisbezorgd krijgen. Past het jurkje niet dan wordt dit gratis teruggestuurd.

Haar vriendin Tian Lin belt haar en nodigt haar uit om samen te lunchen. Ze opent AutoNavi en geef het adres op van het restaurant.

Oeps! Zo ver! Ze zal de taxi nemen. Ze bestelt een taxi bij DiDi.

Op haar telefoon ziet ze de foto’s van de dichtst bij zijnde chauffeurs en ze klikt op degene die haar het meest bevalt. Ze neemt alleen haar smartphone mee want ze betaalt er alles mee, zowel grote sommen als een blikje Cola. Alipay en WeChat Pay zijn de meest gebruikte betaalmethodes.

’s Namiddags wil ze met haar dochter Xiao Yu naar de bioscoop. Ze checkt op haar telefoon welke Indische films spelen. Indische films zijn nu razend populair in China. Op de app Douban vindt ze alle beoordelingen.

Op Tao Piaopiao koopt ze twee tickets…

Thuisgekomen na de film vraagt haar man snel een vliegtuigticket naar Hong Kong te kopen. Dit gebeurt met de app’ Qunar (lett. waar naartoe?). Met Qunar boekt ze voor hem ook een hotelkamer en een wagen die hem naar de vlieghaven en terug zal voeren.

Is het leven in China niet eenvoudig?