Maandelijks archief: december 2019

LA FEMME CHINOISE, UN ÊTRE DE FICTIONS ?

Vorige maand woonde ik een colloquium bij over de Chinese vrouw. Françoise Lauwaert, antropologe, sinologe en lesgever aan de VUB coördineerde het gebeuren en het was een voltreffer! Alle sprekers waren vrouwelijke professoren en docentes, niet alleen van de VUB maar ook van Parijse universiteiten.

Zo leerden we over ‘Voorbeeldige vrouwen uit het Keizerlijke China’, ‘Vliegende vrouwen en hoofd snijdsters’, Vrouwen van inkt en papier in het Keizerlijke China’ en ‘Feministische documentaires’. Alles was bijzonder interessant en heel goed naar voren gebracht, maar de lezing die mij het meest heeft getroffen was ‘Lin Zhao, een contrarevolutionaire heldin’. De spreekster was Anne Kerlan, auteur van het boek ‘Lin Zhao, combattante de la liberté’.

 

Lin Zhao (1931-1968) was dichteres, journaliste en een toegewijde Christene die in 1960 door de communistische overheid werd gearresteerd en op 29 april 1968 tijdens de Culturele Revolutie werd geëxecuteerd.


Lin Zhao liep school in een Methodistische missieschool in Suzhou waar ze tot Christene werd gedoopt. Maar tegelijk was ze heimelijk lid geworden van de CCP. In 1958 werd ze door haar ‘bourgeois’ achtergrond als ‘rechts element’ bestempeld en werd ze uit de partij gezet. Ze bleef lid van de Liga van de Communistische Jeugd en trachtte, tevergeefs, de partij te reïntegreren.
Haar ontgoocheling in de CCP maakte haar bitter en ze begon pamfletten te schrijven. In de anti-rechtse beweging van 1957 werden 5,5 miljoen intellectuelen veroordeeld. China was toen gedompeld in terreur en bedrog. China werd een land dat gestopt was met denken.
Maar Lin Zhao ging verder met haar kritiek op het regime en werd gearresteerd.
In haar cel van de gevangenis van Shanghai werd haar alles afgenomen, ook papier en pen.
Ze gebruikte dan een haarspeld die ze eerst vlijmscherp maakte door het tegen de betonnen vloer te ‘scherpen’, waarmee ze nadien in haar venen prikte en haar bloed vergaarde in een lepel.


Op de muren van haar cel schreef ze gedichten, brieven, pamfletten tegen de partij. Duizenden rode karakters gericht naar de partij, de Verenigde Naties, de instanties van de gevangenis, haar moeder. Lin Zhao noemde ze ‘geschriften voor de vrijheid.
Prof. Xi Lian schreef er een boek over: ‘Bloodletters, the untold story of Lin Zhao. A martyr in Mao’s China’.


Anne Kerlans boek, ‘Lin Zhao, combattante de la liberté’ brengt veel aspecten van de dualiteit in Lin Zhao’s persoonlijkheid aan het licht: een moedige vrouw die durfde opkomen voor haar gedachten en tegelijk modieus en charmant frivool was!

 

Daxing Airport

Op 25 september werd Beijing een spectaculaire luchthaven rijker. En dankzij haar heel speciale vorm heeft ze al een bijnaam: Starfish!

 

Daxing Airport  is Beijings tweede internationale vluchthaven, zij opende net tien jaar na de Beijing Capital International Airport.

Met haar 700.000 m2 wordt Daxing Airport de grootste luchthaven ter wereld. Ze zal 620.000 vluchten en 100 miljoen passagiers per jaar kunnen bolwerken en zal dan ook één van de drukste luchthavens ter wereld zijn.

Wat maakt de Chinezen zo fier op hun Starfish?

: het project, dat de luttele som van 12 biljoen US dollar kostte, werd  in amper vijf jaar door 8000 arbeiders verwezenlijkt !

: vanop de vijfde verdieping heb je zicht op de security gate: dat betekent dat je van je geliefde vrienden en familieleden geen afscheid meer moet nemen aan de security checkpoint maar dat je ze nog kunt nawuiven als ze zich naar de gates begeven.

: Daxing Airport werd ontworpen door Zaha Hadid, de beroemde Iraaks-Britse architecte. Zij won als eerste de Pritzker Architecture Prize. Haar projecten gingen van de MAXXI Museum of Contemporary Art and Culture in Rome tot de London Aquatics Center voor de Olympische Spelen van 2012.
Zaha Hadid overleed in 2016.

: tijdens de constructie van Daxing Airport werden honderden graven uit de Qing dynastie blootgelegd, een parel voor de archeologie!

: 20.000 mensen moesten zich opnieuw vestigen, 11 dorpen werden gesloopt.

De luchthaven speelt een cruciale rol in het verenigen van Beijing, Tianjin en Hebei tot een megapool in het noorden van China.
Twee ondergrondse verdiepingen verbinden de luchthaven met de regio dankzij hoge snelheidstreinen, intercity treinen en metro’s. Daarom is Daxing niet enkel een luchthaven maar een gigantisch verkeersknooppunt.

En…zoals hierboven vermeld, opende Daxing Airport op tijd, juist zes dagen voor de 70e verjaardag van de Volksrepubliek China, in aanwezigheid van Xi Jinping: een nieuwe Chinese droom werd verwezenlijkt!