Maandelijks archief: mei 2024

Guo Youcai 郭有才

In China werd een tik tok ster in een aantal dagen bekend…en rijk!

Deze ster heet Guo Youcai, hij dankt zijn bekendheid aan het zingen van een oude song uit de jaren 1990: Promise 诺言.

Guo Youcai wordt geboren in 1999, in een landelijke familie van het stadje Heze 菏泽, provincie Shandong 山东.
Zijn moeder sterft als hij 10 jaar is. Zijn vader hertrouwt en sticht een nieuw gezin. Guo Youcai gaat op heel jeugdige leeftijd voor zichzelf zorgen. Hij studeert voor autotechnieker elektrische auto’s, wordt kelner in een welness centrum, werkt nadien in een vastgoed immobiliënkantoor en mislukt ook twee start ups…
Uiteindelijk waagt hij zich aan een streetfood tentje waar hij, om den brode, ’s nachts BBQ brochettes verkoopt.

Maar Guo Youcai heeft ook een droom: zanger worden. Hij schaft zich een zelfstudieboek over muziek aan. Hij werkt dag en nacht om zijn droom waar te maken.

Op 9 mei plaatst hij zijn song op Douyin (Tik Tok). Hij wordt miljoenen keren geliked. Zijn Douyin account heeft op 16 mei meer dan 10 miljoen fans.
Guo Youcai’s stadje Heze wordt daardoor ook razend populair. Guo Youcai gaat live zingen voor het Zuidstation van Heze. Zijn fans komen van ver om hem te horen, wat dikwijls belangrijke verkeersopstoppingen voor gevolg heeft.


Positieve gevolgen zijn dat de wegen naar Heze-Zuid heraangelegd zijn, de trappen van het station hersteld zijn en dat de vier beelden die het station sieren herschilderd werden en een nieuwe belichting kregen.

En, last but not least, Guo Youcai heeft er een nieuwe job op: hij werd aangesteld tot hoofd van het Cultureel Toerisme Centrum van Heze. Gelukkig maar, want in China schitteren zulke ‘sterren’ niet heel lang!

.

 

 

 

520 = Valentijn in China!

Chinezen zijn dol op cijfers. Ik ervaarde dit opnieuw toen mijn vriendin Zhouzhou me eergisteren triomfantelijk meedeelde:
“Jingwen 敬文(dit is mijn Chinese naam), vanavond nodigt mijn man mij en de kinderen uit op restaurant want vandaag is het 520! Het is onze Chinese Valentijn!
Ze legde me uit dat 520 staat voor 20 mei (de 5° maand) omdat de uitspraak daarvan wu er ling lijkt op wo ai ni 我爱你 : ik hou van jou.


Ik vind dat best verbazend voor een volk dat, indien je een woord met het verkeerde accent uitspreekt, je totaal niet begrijpt maar in andere omstandigheden plots heel ‘begrijpend’ is! Ja, Chinezen houden van homofone woorden en van getallen met een verborgen betekenis.
520 was oorspronkelijk een slang woord dat op het Chinees Internet werd gebruikt, het was een verkorting om te zeggen ‘ik hou van jou’, net zoals men in het Engels ILY (I Love You) gebruikt.

Zhouzhou’s man had op Douyin (TikTok) een aankondiging gezien van een Russisch restaurant dat voor die dag een fikse afprijzing op zijn schotels aankondigde. Je moest gewoon maar online de schotels aanvinken die je die dag wou eten en meteen betalen. Dan kon je naar het restaurant met je bonnetje en…smullen maar.
Jammer genoeg vielen de schotels niet zo mee en had iedereen nog honger. Geen nood: er werd een pizza besteld. Maar die was zo groot dat ze door de vier niet op raakte. Ook geen nood: ze riepen da bao 打包, letterlijk, maak er een pakje (doggy bag) van.

Een niet geslaagd Valentijnfeest, in een Russische resto, online reeds betaald, mét kinderen en een reuze pizza als toetje.
Mijn cultuurshock met China is a never ending story!