Maandelijks archief: oktober 2024

NAAR CHINA ZONDER VISUM!

5. Manzhouli

’s Anderendaags gaan we naar onze eindbestemming: Manzhouli. We doorkruisen opnieuw de indrukwekkende grasslands, de chauffeur moet weer dikwijls remmen voor de koeien en schapen die nonchalant de ‘snelweg’ bewandelen. Net voor Manzhouli komen we aan de Chinees-Sovjet grens: een heel groot plein met een uitkijktoren en een heel groot winkelcomplex waar je van alles kan kopen: van Russisch zwart brood en rode worst tot prachtige Mongoolse juwelen.

 

Natuurlijk ontbreken hier geen straatverkopers: matriochka ’s vinden we in alle gedaanten, zelfs leeuwen en wolven…We laten ons verleiden door spotgoedkope CD’s Mongoolse muziek en zilveren oorbellen in Mongoolse stijl. We rijden naar Manzhouli, grensstad van China, Rusland en Mongolië. Richting het Matriochka plein.

 

 

Het plein is een shock: een mini stad waarin de gebouwen, hoog en laag, gebouwd zijn in de stijl van bont gekleurde  matriochkas . Zelfs ons torenhoog  hotel is…een reuze matriochka! We gaan het hotel binnen: het lijkt wel een overdekte winkelgalerij met verschillende restaurants en ontelbare luxueuze boetieks!


We wonen een voorstelling bij van het Russisch Circus, grandioos. Wanneer we naar buiten komen is het al donker en zijn alle matriochkas verlicht. We wanen ons in een sprookje, een sprookje voor volwassenen…

Het gebied waar Manzhouli zich bevindt werd reeds vanaf de 7° eeuw V.Chr.  bewoond door nomaden als de Donghu, Xiongnu, Xianbei, en later semi-nomaden als de Khitan, Jurchen, Mongolen en Mantsjoes. In 1858 werd de Ergün rivier dankzij het verdrag van Aigun, de scheiding tussen China en Rusland.
In 1901werd de China Far East Railway gebouwd. Er ontstond een nederzetting rond Manchzhuriya Station, voor de Russen de eerste stop in Mantsjoerije. Dit was het begin van de moderne stad Manzhouli, de naam kwam van het Russische Manzhuli. De stad werd al snel een handelsstad. Deze grensovergang met Rusland werd een toeristische attractie, vandaar het grootse matriochka plein dat een AAAAA kreeg!


Onze dag eindigt met een bezoekje aan één van de oudste huizen van Manzhouli en een avondje in een Chinees restaurant gerund door…een jonge, mooie Russische vrouw.