5 Weeks in Beijing (10)

Siheyuan (4)
Het yinggedeelte van de Verboden Stad

We wandelen verder naar het noorden, passeren de 乾清门Qianqingmen of Poort van de Hemelse Zuiverheid en komen in de 内朝neichao (nei: binnen) waar we een replica zien van de vorige drie paleizen maar nu in de yingversie: het binnenste deel met de privévertrekken, het diafragma van de Verboden Stad.

乾清宫 Qianqinggong, Paleis van de Helderheid Yang, telt 9 kuilongzi . We treffen er dezelfde symbolische attributen van keizerlijke macht aan als vóór de Taihedian (nl. de maatbeker voor het graan in het westen, de zonnewijzer in het oosten, de schildpad en de kraanvogel). Tijdens de Ming en in het begin van de Qingdynastie fungeerde dit paleis als persoonlijke residentie van de keizer. Het telde negen kamers elk voorzien van drie bedden opdat niemand precies zou weten waar de keizer die nacht sliep. Begin 18° eeuw werden de staatszaken er afgehandeld.

交泰殿  Jiaotaidian, Hal van de Vereniging
Net als Zhonghedian is dit een klein paleisje met 7 kuilongzi en een siertorentje in de vorm van een gouden bol. Het was de troonzaal van de keizerin, zij ontving er de bewoonsters van de Verboden Stad die haar hun eerbied kwamen betuigen. Dit paleis is een sublimatie van de ying: boven de troon hangt een groot bord met
無蒍 wuwei: niet handelen. Dit is een van de essentiële voorschriften van het taoïsme en betekent “het beloop van de natuur en de maatschappij niet verstoren door zijn handelen”. Dit was de enige manier om in volledige harmonie te zijn met de cosmos en , voor de keizer, om zijn hemels mandaat te bewaren. Waarschijnlijk liet keizer Qianlong zich leiden door deze symboliek toen hij er in 1748 de 25 keizerlijke stempels, die leven en kracht gaven aan de keizerlijke rescripten, deponeerde.

坤寧宫 Kunninggong, Paleis van de Aardse Rust, met 9 kuilongzi. Het meest ying van de drie yingpaleizen want het meest noordelijk gelegen. Dit paleis fungeerde als woon-en slaapvertrek van de Mingkeizerinnen.
De eerste zaal deed dienst als bruidskamer en was versierd met de symbolen van het huwelijk en de vruchtbaarheid. Het bedgordijn was geborduurd met niet minder dan honderd kinderen, voor het geval de gloednieuwe keizerin niet had geweten wat er van haar werd verlangd…

Ten slotte valt nog een groep appartementen, gelegen ten westen van de 乾清宫 Qianqinggong, te vermelden: de 养心殿 Yangxindian, Paleis van de Koestering. Daar nam keizerin-weduwe Cixi (1835-1908) haar intrek in 1886. Dit was bij de troonsbestijging van de derde laatste keizer: haar vijfjarige zoon Tongzhi. Zij was het die de echte macht had en regeerde achter de schermen. Zij was het die, op haar sterfbed, Puyi aanduidde om de overleden, zoonloze keizer( Guangxu) op te volgen. Puyi zou als “ laatste keizer” regeren tot 1911. De wat afgelegen ligging van het paleis was ideaal voor hofintriges…

De Boxersopstand in 1900 en de bezetting van de westerse legaties door diezelfde Boxers, werden uiteindelijk onderdrukt en opgeheven door westerse troepen die de Chinezen de ultieme vernedering zouden toedienen.
De geallieerden deden hun troepen paraderen door de Purperen Verboden Stad, van de zuidelijke Poort, Wumen tot de noordelijke heuvel
金山Jinshan, de Gouden Heuvel of, meer prozaïsch, de Kolenheuvel.( Dit was een kunstmatige heuvel die werd opgeworpen met de grond die vrijkwam bij het graven van de paleisgrachten. )
De meest geheime, meest verborgen en tegelijk grootste siheyuan ter wereld werd door westerse barbaren verkracht. Ze was ontdaan van alle mysterie…

Er is nog zoveel meer te vertellen over de Purperen Verboden Stad. Hier heb ik me beperkt tot een korte bespreking van wat je het summum van de courtyards kunt noemen. Hoe het eraan toeging binnen de muren van de “stad”, hoe de keizers en keizerinnen en de eunuchen  er leefden…zal in een latere blog besproken worden.

Geef een reactie