“Cicatrices” Li Kunwu

Een beklijvend boek! Een boek dat je in één ruk door zou willen lezen. Een boek waarvan het einde je ontredderd achterlaat…

cicatrices
Li is een befaamde manhuaschrijver die ons reeds ontroerde met o.a. “Une vie chinoise”, “Les pieds bandés”…Deze strip werd in het Chinees geschreven en meteen naar het Frans vertaald.

Dit keer wisselen in het boek striptekeningen en foto’s elkaar af.

cicatrices 0

Het verhaal start met een bezoek van Li aan de vlooienmarkt van Kunming, hoofdstad van Yunnan. Li ontmoet er antiquair Liaoqi die hem een fraaie Japanse gravure toont. Het is een verzameling mooie afbeeldingen die de eerste Sino-Japanse oorlog van 1894-1895 voorstelt.
Einde van de 19° eeuw: de Qingdynastie is gescleroseerd en corrupt. Het Rijk van het Midden leeft teruggetrokken en heeft geen interesse voor wat zich buiten haar grenzen afspeelt. Keizerin Cixi verduistert de fondsen die ze voor de modernisering van het leger heeft gekregen. Het geld zal dienen om ter ere van haar 60° verjaardag, een luxueus zomerpaleis met een marmeren boot te bouwen.
Aan de andere kant van de zee begint Japan aan een nieuwe periode, de Meijiperiode (“verlichte politiek”). Japan reorganiseert haar politiek systeem, reformeert haar administratie, begunstigt de industrialisatie, zet een nieuw leger op de been en opent zich naar het Westen.
Voor Japan betekent het verval en de verzwakking van het Chinese Rijk dé gelegenheid om China binnen te vallen.
Dit is het begin van de eerste Sino-Japanse oorlog.

Na de fraaie Japanse gravure te hebben bestudeerd komt Li Kunwu in contact met de baas van Liaoqi. De stokoudeantiquair leeft in een vervallen wijk. Hij is in het bezit van een bijzonder fotoalbum. De foto’s zijn genomen door Japanse reporters tijdens de Sino-Japanse oorlog van 1937-1945 en beelden hoofdzakelijk de Japanse troepen en hun dagelijkse leven af. Er is zelfs een foto van een sumogevecht.
Individuele en collectieve foto’s van Japanse officieren,  soldaten die kleine Chinese dorpen binnenvallen, loopgraven, tanks, bombardementen…we wanen ons temidden van de Japanse troepen! Er zijn ook foto’s van Chinese gevangenen die het wrede gedrag van de Japanners niet verdoezelen. Ze maakten gebruik van gas, de civiele bevolking werd uitgemoord…

cicatrices 1

Li deelt met ons zijn ontdekking van onuitgegeven archieven van de tweede Sino-Japanse oorlog.
Het boek is een echte documentaire die ons een goede kijk biedt op die verschrikkelijk harde jaren die Japan tot aartsvijand van China maakte.

Cicatrices
Li Kunwu
SDX Joint Publishing Co, Ltd, 2012
ISBN 978-2-3725-9000-6

Geef een reactie