Het jaar van de Vuuraap

Op 8 februari 2016 verlaten we het jaar van het schaap. Gelukkig maar! In vele opzichten was het een heilloos jaar, op tal van gebieden.

“In het nieuwe jaar, het jaar van de Vuuraap, kan er van alles gebeuren”, zeggen de Chinezen.
De aap is onberekenbaar, humoristisch, intelligent, sluw, charmant, grappig, handig, sociaal … Geen wonder dat de Chinezen uitzien naar dit nieuwe jaar, het jaar van de aap!

aap 1

De aap is trouwens het hoofdpersonage van 西游记 Xiyouji, Journey to the West.

Xiyouji is één van de vier grote klassieke romans van de Chinese literatuur. Hij werd geschreven in de 16° eeuw, tijdens de Mingdynastie en wordt toegeschreven aan Wu Cheng’en.
Deze roman is het verhaal van de legendarische pelgrimstocht van Xuanzang. Xuanzang was een boeddhistische monnik uit de Tangdynastie die westwaarts naar Indië trok op zoek naar de heilige boeddhistische teksten, de sutras. De reis was vol gevaren en avonturen maar de monnik werd bijgestaan door drie discipelen waarvan de aap, Sun Wukong, de grootste rol speelde.

aap 3

De roman is doordrongen van Chinese mythologie, Chinese volksgodsdienst, TaoisBoeddhisme en is daardoor nog steeds heel populair.

孙悟空 Sun Wukong, Koning Aap, is geboren uit een stenen ei dat op zijn beurt gevormd werd door een rots onstaan uit de paring van Hemel en Aarde. Hij onderscheidt zich van de andere apen omdat hij de Grot door het Watergordijn is durven binnengaan. Daarom krijgt hij de naam Koning Aap. De Jadekeizer merkt hem op en benoemt hem tot de Paardenbewaker van de Hemel. Als Sun Wukong zich realiseert dat hij slechts een lage positie bekleedt, wordt hij heel kwaad. Hij keert terug naar zijn berg en verklaart zichzelf de “Grote Wijze Gelijk aan de Hemel”. De Jadekeizer stuurt zijn hemelse soldaten op hem af maar geen enkele lukt het Sun Wukong te arresteren. Daarop volgen nog tal van avonturen…Hij maakt de Hemel onveilig en verslaat de hemelse troepen, heel alleen.
Uiteindelijk maakt de Jadekeizer beroep op Boeddha, die Sun Wukong vijfhonderd jaar gevangen houdt onder de Vijf Elementen Berg. Voor Sun Wukong is geen ontsnapping mogelijk doordat er een vloek op de berg is uitgesproken.
Sun Wukong wordt later door Xuanzang bevrijd en uitgenodigd om hem te vergezellen in zijn pelgrimstocht…en dan beginnen zijn heldendaden tijdens de reis naar het Westen.

aap 2

Sun Wukong is tegelijk kinderlijk speels en heel sluw, wat voor een sterk contrast in zijn persoonlijkheid zorgt. Hij is tegelijk ook heel sterk en dat maakt van hem een held! Deze karaktertrekken zullen hem dienen in zijn lange en gevaarlijke tocht.

Zo, het jaar van de Vuuraap belooft zeker veel onverwachts en zal zeker niet saai zijn!

Geef een antwoord