Chinese wijn (1)

Toen ik, ongeveer twintig jaar geleden, voor het eerst naar China ging, dronk ik, naar Chinese gewoonte, dag in dag uit warm water. In elk appartement staat trouwens een waterfontein met onderaan twee knoppen: een roze voor ‘heet’  water en een lichtblauwe voor ‘koud’ water en in elke trein komt men langs om je thermosfles bij te vullen. Warm water drinken is goed voor de gezondheid en zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur niet afkoelt. Thee dronk ik ook want koffie bestond daar toen nog niet.

Sedertdien zijn koffieketens zoals Starbucks en Costa Coffee als paddenstoelen uit de grond geschoten.


Ze werden, in hippe buurten, gevolgd door ‘winebars’ waar je één glas wijn kunt bestellen. Een innovatie in een land waar men, in restaurants, bij zijn eten een hele fles baijiu (witte alcohol van meer dan 60°), moet kopen. Traditioneel drink men er dan ook op los. Dit verklaart voor een deel waarom de resto’s in China zo rumoerig en vol ambiance zijn!

 

Beetje bij beetje is men in China wijn gaan appreciëren, en dan vooral Californische rode wijn, cabernet sauvignon en pinot noir van Napa en Sonoma. Californische wijn is vol van smaak en behaagt de Chinese smaakzin. Onderzoek schat het profiel van de Chinese wijndrinker onder de dertig, welgesteld en hoogopgeleid.
De vraag naar deze wijn werd zo groot dat Chinezen samen met Amerikanen een joint-venture startten, The California Centre. Het doel was om in China wijn te produceren van dezelfde kwaliteit als in California.
Men voorspelt dat China binnen de vijf jaar ‘s werelds grootste wijnproducent wordt!!!

Cabernet sauvignon, merlot en chardonnay zijn populaire druiven in de provincies Yunnan, Hebei, Shandong en Xinjiang.
Maar de streek die zich het best leent tot de productie van ‘Californische wijn’ ligt helemaal in het Noorden van China, in de provincie Ningxia.


De favoriete druif van Ningxia is de marselan; deze wijn wordt geproduceerd in het Helangebergte. Helan is een bergketen gesandwichd tussen Ningxia’s hoofdplaats Yinchuan en Inner Mongolië en is momenteel de belangrijkste wijnstreek van China.


Extreme temperaturen die lopen van 35° in de zomer tot -25° in de winter, frequente periodes van hevige wind en extreme droogte maken de wijnteelt bijzonder uitdagend. De wijnranken moeten daarom in de winter ‘begraven’ worden. Dit is een heel nieuwe manier van werken. Desondanks gaat ieder jaar 5% van de wijnstokken kapot.

Geef een reactie