Een aangrijpend boek

rencontre ks http://aronsonfence.com/?viosele=site-de-rencontre-pour-ado-sans-s%27inscrire-gratuit&04a=72 My Husband Puyi
http://serezin-du-rhone.fr/pifpaxys/2893
rencontre en ligne ado 我的丈夫浦仪

follow link Li Shuxian

go site In februari was ik voor een hele maand in Beijing waar ik me een hoop boeken aanschafte van en over mijn favoriete schrijfster Zhang Ailing. Zoals steeds vreesde ik problemen bij de douane wegens bagageoverwicht. Bijgevolg beloofde ik mezelf, telkens ik een boekhandel binnenstapte, niets meer te kopen…

go to link

site rencontre québec Op een dag geraakte ik na zoveel Beijingverblijven eindelijk in de veelbesproken Bookworm in de wijk Sanlitun: The Bookworm is een boekhandel met bibliotheek-bar-restaurant die regelmatig literaire events organiseert en zeer in trek is bij de “expats”.

site de rencontre avec homme blanc Ik dronk er een cocktail, at er een heerlijke salade om eens te veranderen van wat mijn gewone “chinese stuff” was geworden en …kocht er een boek: “My Husband Puyi”, geschreven door Li Shuxian, de laatste echtgenote van de laatste Chinese keizer Puyi.

http://oaklearners.ca/?pimakerey=site-de-rencontre-en-italien&315=e7

rencontre fille ksar el boukhari Ik was onmiddellijk gecharmeerd door de kaft: een oude vertederende foto van het koppel dat op een ochtend zijn woning verlaat om te gaan werken. Bij het doorbladeren van het boek werd ik getroffen door de rijkdom aan foto’s en dat was op zichzelf al een reden om me het boek aan te schaffen!

click here Ik begon al te lezen in de metro en miste bijna mijn halte! En zo ging het verder, avond na avond mocht ik mijn vrienden opnieuw gezelschap houden, ze vertelden me hun vreugde en leed , verklapten me in detail hun dagelijks leven, hun ziektes…maar wat me vooral aangreep was hun oprechte, onvoorwaardelijke, bijna naïeve liefde voor elkaar. ..

De auteur, Li Shuxian, wordt in februari 1962 door een gemeenschappelijke vriend aan Puyi voorgesteld. Zij is 37 en verpleegster van beroep.

buy ventolin hfa inhaler Puyi is 56 en “gewone burger” geworden…

Eerst regeert hij als keizer Xuantong van de Aisin-Gioroclan, hij zal de laatste keizer zijn van de Qingdynastie (1644-1912). In 1912 wordt hij verplicht af te treden maar krijgt toelating in de Verboden Stad te blijven leven tot hij eruit wordt verdreven in 1924. Tussen 1932 en 1945 heerst hij als keizer Kangde over de door Japan opgestelde marionetstaat Manchuko (Mantsjoerij).

In 1945 wordt hij door het Rode Leger gevangen genomen en van 1950 tot 1960 wordt hij in een gevangenis van het Noordoosten van China (Fushun) “heropgevoed”. Hij wordt bij zijn voornaam genoemd: Puyi.

Li Shuxian heeft een afkeer voor “beroemde keizers uit films en traditionele opera’s” maar ondanks haar terughoudendheid laat ze zich toch overhalen Puyi te ontmoeten: hij bekoort haar meteen . Die eerste ontmoeting duurt bijna vier uur. Tien jaar heropvoeding in de gevangenis van Fushun heeft van de arrogante keizer een beminnelijk en attentvolle man gemaakt.

Volgen uitjes naar de bioscoop, Pekingopera waar Puyi zo dol op is, restaurants…

Ze huwen op 30 april 1962, de dag voor het feest van de arbeid, zij is bijna twintig jaar jonger dan hij.

Hun echtelijk geluk is jammer genoeg van korte duur: na vijf jaar sterft Puyi aan nierkanker, op 17 oktober 1967 in de hitte van de culturele revolutie.

Li Shuxians autobiografie is niet alleen een ode aan echtelijke, ware en onberekende liefde, maar ook een boeiende schets van de politieke toestand van die tijd (de grote hongersnood, de culturele revolutie) alsook van de impact van charismatische personages als Mao Zedong en Zhou Enlai.

In tegenstelling daarmee vertelt de auteur ook over herinneringen van Puyi in de Verboden Stad en plaatst haar lezers terug in de Qingdynastie: ze illustreert dit aan de hand van soms heel ongewone foto’s zoals deze van Puyi die, in keizerlijk gewaad,de buitenwereld aanschouwt van op een dak van de Verboden Stad!

Li Shuxian zal haar geliefde Puyi, die in 1967 sterft, dertig jaar overleven.

In al die jaren gaat ze bijna dagelijks naar de begraafplaats Babaoshan en vanaf 1995 naar de Western Qing Tombs nadat het as van Puyi naar daar is overgebracht en begraven.

Daar vertelt ze hem van alles en nog wat, grote gebeurtenissen maar ook haar gemoedstoestand; ze blijven samen tot in de dood…

MY HUSBAND PUYI

Verteld door Li Shuxian, geschreven door Wang Qingxiang en naar het Engels vertaald door Ni Na

China Travel & Tourism Press

ISBN 978-7-5032-3483-5

Geef een reactie