One evening in Tibet

Tibetaanse momo’s

Een van mijn favoriete restaurants in Beijing is zonder twijfel Makye Ame. Makye Ame staat bekend als het beste Tibetaanse restaurant.
De traditionele en hedendaagse Tibetaanse gerechten, de vlotte bediening door personeel in traditionele klederdracht, de dansen met live-orkest maken Makye Ame tot een trekpeister voor Beijingers en toeristen.
Makye Ame opende een eerste vestiging in Lhasa, nadien in Sichuan en in Beijing, dichtbij de Friendship Store.
Het restaurant is rustiek, cosy en versierd met Tibetaanse ornamenten.
Gebedsvlaggen, een reusachtige koperen gebedsmolen waar eenieder een draai mag aan geven, thanka’s, een grote ethnische sofa in het midden van de zaal maken dat  je je in Tibet waant.

De naam Makye Ame komt van het gedicht geschreven door Tsangyang Gyatso (1683-1706), zesde Dalai Lama. Het gedicht vertelt ons zijn ontmoeting met een jong meisje in een oude wijnshop in Lhasa.

     Rijzend boven de hoogste bergtop
     daar is de heldere, verleidende maan
     zij herinnert me Makye Ame’s glimlach
     die straalt, diep in mijn hart.

Makye Ame’s beste gerechten zijn zonder twijfel: gegrilde lamskoteletten, gegrilde wilde paddestoelen, curry aardappelen en tsampa. Dit zijn dumplings gemaakt van gerst, boterthee, yakkaas en een snufje suiker.
Maar mijn favoriete dish is zonder twijfel: momo’s!

Hieronder volgt het recept met vlees vulling, waarbij ik jammer genoeg niet aan yakvlees kan geraken en dus maar gewoon rundsvlees gebruik.

Deeg: meng 400 gram gewone bloem met water. Kneed met de handen en voeg beetje bij beetje water toe tot het deeg soepel en elastisch is. Dek af zodat het deeg niet uitdroogt.
Vulling: meng 500 gram rundsgehakt met
     2 gehakte uien
     een stuk gember van 2,5cm (fijngehakt)
     3 teentjes fijngehakte look
     een bos grofgehakte koriander
     2 soeplepels donkere soyasaus
     2 soeplepels sesamolie

Momo’s: rol het deeg tot een lange ‘worst’ (dikte van een bloedworst!). Snij of trek het tot balletjes van ongeveer 5 cm en rol ze tot schijven die in het centrum wat dikker zijn dan aan de buitenkant.
Vul het deeg met een dikke koffielepel vulling en ‘draai’ de randen tot momo’s.

 

Stoom ongeveer 10 minuten.

Dompel de momo’s in hete sepen, een Tibetaanse, erg pikante saus die je ogen doet tranen en die je aan het hoesten brengt. 
Voor gevoelige, westerse magen is deze saus écht te heet, vervang ze zo nodig door een milde tomatensaus en …enjoy!

 

Geef een reactie