Eerste nieuwjaarsfeest

Labajie

腊八节

China vierde vorige week woensdag (8 januari) labajie 腊八节,letterlijk het festival jie van de achtste dag ba van de twaalfde maanmaand la. Daarmee werd het begin van het Chinese nieuwjaar ingeluid.
Op labajie volgen chuxi
除夕, Chinees oudejaarsavondop 30/1 en Chinees nieuwjaar op 31/1. De feestelijkheden worden twee weken later afgesloten met yuanxiaojie 元宵节, het lantaarnfestival.
 

Labajie vindt zijn oorsprong in de Chinese oudheid. Een uitzonderlijke oogst werd door het volk aangezien als een zegen van god. Het volk hield dan ook een grote ceremonie om de oogst te vieren: de laceremonie, de ceremonie van de laatste maanmaand. Deze ceremonie hield ook een offerritueel voor de voorvaderen in, waarna de aanwezigen getracteerd werden op een porridge, zhou , bereid met de nieuw geoogste koren en pluimgierst. Dit feest was een van de eerste traditionele uitingen van een gemeenschapsfestijn.
 In de 5° eeuw officialiseerde de regering dit festijn: op de 8° dag van de 12° maanmaand zou men het labafestival vieren.

Toevallig zou Sakyamuni op de 8° dag van de 12° maand de verlichting hebben bereikt. Bijgevolg, door de introductie van het boeddhisme in China ( 5° eeuw), werd deze dag ook gevierd als de dag van de Verlichting.
Men vertelt dat Sakyamuni  reeds gedurende vele jaren het boeddhisme had beoefend en daardoor heel sterk was vermagerd en verzwakt. Hij stond op het punt om alles op te geven toen een herdersmeisje hem een kom zhou te eten gaf. Na het eten ervan kreeg Sakyamuni opnieuw energie, dit bracht hem opnieuw op het rechte geloofspad.
Hij ging mediteren onder een bodhi boom en kreeg dus de verlichting…op de 8° dag van de 12° maanmaand.
Om deze gebeurtenissen te herdenken maken de boeddhisten zhou met gedroogd fruit en noemen het labazhou
腊八粥.

Het eten van labazhou werd heel populair in de Qingdynastie (1644-1912). De keizer, de keizerin en de prinsen gaven labazhou aan zowel overheidspersonen als aan dienaren te eten.
Iedereen genoot van de dis in familieverband, tegelijk werden gelukswensen uitgewisseld.

Er bestaan vele soorten labazhou. Traditioneel moet de zhou bestaan uit 8 hoofdbestanddelen en 8 supplementaire bestanddelen.
Hoofdbestanddelen zijn bvb: rode bonen, mungobonen, wilde weit, gierst, groene bonen, erwten, kleefrijst, koren, haver …
Supplementaire bestanddelen zijn bvb: opgelegde perziken en abrikozen, walnoten, dadelpasta, kastanjes, kaki’s, meloenzaden, lotuszaden, peanuts, hazelnoten, pijnboompitten…

Eerst worden de hoofdbestanddelen met water op zacht vuur gegaard, nadien worden de supplementaire bestanddelen samen met suiker, rozebottel en zoete osmanthus toegevoegd.


De lekkerste labazhou eet men in Beijing, zo beweren de fijnproevers
Vorige week woensdag werd in Yonghegong,  de lamatempel, gratis kommen labazhou uitgedeeld. Een dag waar de talrijke bedelaars rond de tempel vast naar hebben uitgekeken…