Benmingnian 本命年

Ben je geboren in het jaar 1922, 1934,1946,1958,1970, 1982,1994 of nog 2006? Dan ben je van het jaar van de hond dat op 16 februari 2018 van start gaat en eindigt op 5 februari 2019. Een jaar lang is het jouw benmingnian, het jaar van je dierenriem dier! Wacht je een voorspoedig jaar?


In de traditionele Chinese mythologie wordt beweerd dat je dit jaar  犯太岁, dat je dit jaar fan taisui ofte dit jaar Tai Sui beledigt. Dit wil zeggen dat je 太岁Tai Sui, een ster tegenover Jupiter die om de twaalf jaar rond de aarde draait en tegelijk de God van het jaar is, kwelt. Tai Sui brengt dan ook ongeluk aan mensen in hun benmingnian… Slecht nieuws voor hen!

Maar…er is ook goed nieuws! Je kan ongeluk voorkomen door in je benmingnian een beroep te doen op tal van beschermende conventies die door generaties heen werden doorgegeven.
Eén van die conventies is het dragen van iets roods. De kleur rood brengt voorspoed en geeft moed. Rood ondergoed, sokken, sjaals en T-shirts doen het goed.


Mensen dragen ook graag jade dat bekend staat om ongeluk af te weren, of goud, een schild tegen slechte geesten; zowel een jade als een gouden juweel moeten met een rood lint verweven zijn. Belangrijk is dat die objecten je geschonken worden, je mag ze niet zelf kopen.

Maar de kers op de taart is een 太岁符taisuifu (een amulet in een klein rood papieren zakje) te kopen en het een heel jaar lang bij zich te houden. Het Tai Sui amulet zal worden verbrand net voor het nieuwe maanjaar.

Ben je van het jaar van de hond dan ben je nog net op tijd om aan familie en vrienden een rood kledingstuk of een met rood verweven jade of gouden juweeltje als geschenkje te vragen. Hurry!