Een Chinese cartoon…het derde deel is uit

Une vie chinoise :
 Le temps de l’Argent
Mijn blog van 1 november 2010 behandelde de twee eerste delen van “Une vie chinoise”:  “Le temps du père” en ‘Le temps du Parti”. Ik verslond ze in een mum van tijd!
Onlangs las ik het derde deel van de trilogie, “Le temps de l’Argent”.
Op het eerste blad staat de melding:” de Xiao Li à Lao Li”, van kleine Li naar oude Li.
Is het streven van de Chinese maatschappij naar rijkdom in de jaren 1980 verantwoordelijk voor Li’s ouder worden?


De twee eerste delen schetsten ons een instabiel China waarin overleven niet zo evident was, denk maar aan de Grote Sprong voorwaarts en de culturele Revolutie om slechts twee voorbeelden te noemen. Het leven was hard maar iedereen had recht op een “ijzeren kom”, een systeem waarbij de Staat de zorg voor het individu volledig op zich nam. Dit gebeurde via de danwei, de working unit, het orgaan waar elke Chinees toe behoort.

Na de culturele Revolutie (1966-1976) startte Deng Xiaoping in het begin van de jaren 1980 met een politiek van economische opening en ontwikkeling. Speciale economische zones ( Zhuhai en Shenzhen waren de eerste) werden geopend om buitenlandse kapitalen en technieken aan te trekken. Het doel van Deng Xiaoping was (een deel van) de Chinese bevolking rijk te laten worden. De “ijzeren kom” veranderde in een “aarden kom”. De bestaanszekerheid werd dus niet meer voor iedereen vanzelfsprekend.
In “Le temps de l’Argent”  leren we hoe durf,vernuftigheid, slimheid kan leiden tot rijkdom, een rijkdom die op haar beurt op elk moment kan overslaan naar bankroet…
Vele lagen van de bevolking komen hier aan bod: een schroothandelaar, een eigenaar van snookers, een masseuse, de eigenaar van een groot bedrijf in mineraalwater…a chinese dream comes true.


Een pluspunt voor de trilogie is het realisme waarmee de Chinese maatschappij wordt geschilderd, aan de hand van tekeningen die dit aspect benadrukken.
Indien je weinig of niets afweet van China’s bewogen geschiedenis is het lezen van “Une vie chinoise” een heel goede manier om, in gecondenseerde vorm, veel te vernemen over dit land.
Maar om China écht te kennen moet je ernaar toe, moet je er leven, tussen de Chinezen en als de Chinezen.

“Une vie chinoise”
3. Le temps de l’Argent
Li Kunwu-P. Ôtié
Kana (Dargaud-Lombard s.a.)

Deze trilogie behaalde de « Prix Ouest-France » in 2010 alsook de “Prix Château de Cheverny de la Bande dessinée historique » in 2010

De twee eerste delen zijn reeds vertaald naar het Nederlands en uitgegeven door
Oog & Blik/ De Bezige Bij.