TCM adviezen voor de herfst

In China gebruikt men niet alleen de traditionele Chinese kalender, die verdeeld in twaalf maanmaanden, maar ook een lunisolaire Chinese kalender, verdeeld in 24 solaire termen. Deze solaire termen zijn een manier om de verandering van de seizoenen aan te geven. Ze ritmeerden de activiteiten op het platteland in het oude China. Deze week, op 23 oktober om precies te zijn, start 霜降 shuangjiang (letterlijk: het neerdalen van de vorst, de aankomst van de vorst). In Noord China wordt het erg koud en begint het te vriezen. De yang van de zomer vermindert terwijl de yin begint toe te nemen. We moeten ons lichaam opwarmen om het te beschermen tegen de kou en de wind. Deze kunnen de longen aanvallen en interne blokkades en emoties doen opflakkeren.

In deze periode ondervinden we dat onze huid en  lippen droog zijn, ook onze keel is droog en we hebben vaak een prikkelhoest. We zijn ook vaak  geconstipeerd. Droogte kan in elk seizoen optreden maar is het meest frequent in de herfst. Ook onze longen zijn door de droogte getroffen en dus meer vatbaar voor Covid-19.

De TCM beweert dat een aangepaste voeding invloed daarop heeft: een salademaaltijd vervang je nu best door een soepmaaltijd. Gebruik tahini in je soep om je yin alsook je lever en nieren te versterken.
Eet en drink ‘bevochtigend’ voedsel zoals: melk en sojamelk, tofu, zeewier, paddenstoelen, spinazie, Sharon fruit, peren, appels, amandelen, pijnboompitten, peanuts, sesamzaad, eieren, krab, varkensvlees…
Een droge keel of keelpijn behandelen de Chinezen met 梨膏 ligao of ‘perensiroop’. Hiervoor worden in stukjes gesneden rijpe peren, lang en zacht, gegaard in wat water en honing. In de herfst kan je in Beijing ligao  kopen op straat; apothekers verkopen een industriële bereiding ervan.

Onze longen gaan we wat yang inblazen om ze te openen en vrij te maken. Scherpere en zuurdere gerechten zijn dan aangeraden.
Enkele voorbeelden voor scherp: ui, look, chillies, verse gember, kool, prei, kumquats, venkel, waterkers, kardemom, kaneel, kruidnagel, oregano…
Enkele voorbeelden voor zuur: zuurdesembrood, zuurkool, olijven, pickles, azijn, yoghurt, citroen, pompelmoes, zure pruimen, appels…

In mijn volgende blog geef ik jullie een heerlijk en gezond herfstrecept dat ik vorig jaar leerde in een TCM kookles!